Заокрет ка зеленој енергетици значи боље услове за живот

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић обишла је у Крушевцу Основну школу “Јован Поповић” и Предшколску установу “Пчелица”, које су реконструисане у оквиру пројекта повећања енергетске ефикасности.

Укупна вредност овог пројекта у Крушевцу је 1,8 милиона евра и обухвата пет основних школа и једно обданиште. Михајловић је том приликом нагласила да је потребно да читаво друштво схвати да заокрет ка зеленој и чистој енергетици и економији значи боље и квалитетније услове за живот.

Потпредседница Владе је нагласила да нам је енергетска транзиција, посебно у моментима кризе која ће трајати годинама, неопходна како бисмо били енергетски безбедни и стабилни, додавши да је унапређење енергетске ефикасности национални циљ.

Она је истакла да Крушевац показује да може да буде пример у спровођењу Зелене агенде, додавши да је у претходних годину дана неколико пута посетила тај град како би се уверила да ће поменути радови бити завршени до 1. септембра.

Према њеним речима, све школе и вртић, на којима су извођени радови, спремни су да приме децу, која добијају боље услове за рад и одрастање.

Потпредседница Владе је, одговарајући на питања новинара, рекла да се у наредних десетак дана очекује потпуна стабилизација на тржишту пелета, додавши да ће Војска Србије помоћи ЈП “Србијашуме” у крчењу шумских путева и да ће сви произвођачи пелета добити потребне количине сировог дрвета.

“Око 110.000 домаћинстава користи пелет, а милион огревно дрво и ми смо учинили све што смо могли за све категорије да добију на време енергент који користе”, навела је Михајловић.

“Ограничили смо цену пелета, забранили извоз и на путу смо ка потпуној стабилизацији тржишта. Инспекције су на терену”, истакла је она и додала да је у 45 локалних самоуправа извршена контрола 151 привредног субјекта, при чему њих 108 поседује сву потребну документацију, док су код 37 утврђене неправилности и поднети захтеви за покретање прекршајног поступка.

Потпредседница Владе је, такође, рекла да шести пакет санкција ЕУ према Русији значи да више неће бити могуће купити сирову нафту из ове државе од 1. новембра.

Михајловић је указала на то да ће Нафтна индустрија Србије нафту морати да набавља од других снабдевача на тржишту, као што се делом дешавало и до сада, при чему је изразила уверење да то неће утицати на тржиште у Србији.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x