Злочин у Варварину кроз објектив Радета Станковића

У Малој сали Општинске библиотеке Варварин отворена је изложба ратних фотографија “НАТО злочини у Расинском округу”, у организацији Историјског архива Крушевац и општине Варварин. Аутор фотографија је новинар Раде Станковић, дописник листа “Политика” из Расинског округа, а грађани ће моћи изложбу да погледају до 10. јуна 2019. године.

Изложбу је отворио председник Скупштине општине Варварин проф. Драгољуб Станојевић подсетивши да се за пар дана навршава тачно двадесет година од злочина у Варварину када су НАТО бомбардери починили велики злочин усмртивши десеторо недужних цивила у бомбардовању варваринског моста.

“Првенствено, у циљу да покажемо да нисмо заборавили невино настрадале суграђане на мосту и да би се млади упознали са оним што смо проживљавали тих 78 дана НАТО агресије, низом манифестација желимо да упознамо младе и да покажемо да ми старији то нисмо заборавили”, поручио је Станојевић.

Он је подсетио да је у првом налету злочиначких бомбардера настрадало троје наших суграђана, после неколико минута бомбардери су се вратили поново и то у тренутку када је велики број људи кренуо ка мосту да помогне повређенима, бомбе су пале поново иако је мост већ био срушен и том приликом је смртно страдало још седморо људи, седамнаесторо теже, а више десетина лакше повређено.

“Вест о рушењу моста проширила се читавим светом, Весли Кларк је том приликом рекао да је мост био легитимни војни циљ, а да су невине жртве колатерална штета, а ми који смо у то време свакодневно били на улицама Варварина знамо да ни једно војно возило није прошло кроз Варварин”, рекао је председник Скупштине општине Драгољуб Станојевић и нагласио да никада нећемо прихватити да је овај злочин био оправдан.

Аутор фотографија Раде Станковић рекао је да је ова изложба настала поводом двадесете годишњице НАТО агресије на Савезну Републику Југославију (СРЈ) и подсетио да је у том периоду радио као фоторепортер Вечерњих Новости тако да је све те догађаје забележио камером, док је колегиница Зорица Аврамовић сведочила пером.

“Настојали смо да, као тандем, увек будемо на лицу места што брже је то могуће. Дакле, док се још дим ваљао Моравским небом стигли смо у Варварин и затекли страшне слике тако упечатљиве да остају за читав живот”, рекао је Раде Станковић.

Он је нагласио да је изложба настала захваљујући помоћи Историјског архива Крушевац, који је се прихватио обавезе да буде организатор и да је оплемени одговарајућим историјским документима.

“Најгори злочин десио се управо у Варварину, када је настрадало десет невиних цивила, када је на више десетина људи тешко повређено и када саm ја као фоторепортер морао практично да гледам кроз окулар да бежим од стварности, али свеједно нисам могао да побегнем од гажења по крви која се још сливала у Велику Мораву”, присетио се Станковић страшног догађаја и злочина у Варварину од пре двадесет година.

Новинар Раде Станковић је закључио да је добро што oва изложба сведочи о томе и што ће све те фотографије остати у Историјском архиву за нека будућа покољења и доказивање да су у Варварину тада страдале невине жртве, цивили који нису имали никакве везе са војском.

Отварању изложбе ратних фотографија “НАТО злочини у Расинском округу” присуствовали су и председник општине Варварин Војкан Павић, директор Историјског архива Крушевац Ненад Соколовић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, помоћник председника општине Саша Срећковић и директори Општинске библиотеке Варварин и ЈП “Расвета Варварин” Горан Ћеличанин и Владан Весић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x