Зоран Анђелковић КЕЦ отворио самосталну изложбу “Моја Србија” у Ћићевцу: Чаробњак са аутентичним ликовним изразом

У Народној библиотеци у Ћићевцу отворена је самостална изложба Зорана Анђелковића Кеца “Моја Србија”  која ће, средином месеца, кренути за Чикаго. У препуном простору Галерије, овом изузетном културном догађају присуствовали су бројни грађани, колеге из Расинског округа и руководство ове поморвске општине.

Аутор је изложио 17 слика великог формата којима је презентовао племенити дух витешког српског рода. Међу врхунским остварењима која су одушевила публика била је запажена и композиција “Свети Ноле убива корону – аждају”, урађена у част српског великана и најбољег светског тенисера свих времена.

Угледном српском уметнику наиве из Мрзенице подршку је пружила и председница општине Ћићевац др Мирјана Кркић, а изложбу је отворио кустос Народног музеја у Крушевцу и уредник Ликовног програма Братислав Алексић.

“Сликарство Зорана Анђелковића Кеца је свој нуклеус имало у чувеној Моравској школи наиве, али је оно у међувремену еволуирало у један потпуно аутентичан ликовни израз, особен, пре свега у поетици која је везана за нашу традицију и наше биће и којим смо сви ми проткани на овај или онај начин у овој или оној мери. Његово сликарство није остало непримећено како у нашој средини, тако и широм света”, казао је Алексић.

Народни музеј у Крушевцу је још 2017. године организовао самосталну изложбу овог уметника у Кући Симића, која је протекла одлично.

“Зоран је аутор и уметник високе фреквенције, својеврсни чаробњак. Он је добио бројна признања широм света, а њему је најважније да су га мештани у Мрзеници изабрали за најбољег сликара у свом селу. Зоранов последњи циклус “Ој Србијо међу шљивама” карактерише једна ликовна зрелост, која се огледа, пре свега, у форматирању, у колориту, у композицији и уопште вештини са којом преноси идеје на платно”, истакао је Братислав Алексић, сликар и ликовни критичар.

Ћићевац прави динамичне и крупне кораке у култури и другим областима живота чему доприноси једна нова енергија и нова динамика, а прави доказ за то је и ова изложба којој је присуствовао рекордан број људи, незабележен у овом крају у последње време.

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x