Александар Вулин: Крушевац је социјално одговоран град

Геронтолошки центар у Крушевцу посетио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, док је републички Фонд ПИО послао екипу лекара који су обављали специјалистичке прегледе корисника, а о раду Геронтолошког центра говорила је директорка Славица Ђурђевић.

Ова установа републичког типа намењена смештају одраслих и старијих лица има капацитет од 220, док су данас у њему смештене 192 особе. Око 5,5 хиљада квадратних метара распоређена су на 3 блока павиљонског типа, а собе су једнокреветне, двокреветне и трокреветне. Геронтолошки центар основан је пре 30 година, а прошле године добио је лиценцу за дневни боравак и помоћ у кући. Услуге пружа 80 запослених и 30 геронто домаћица.

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић захвалио се министру Александру Вулину на изузетној сарадњи која је резултирала  реализацијом многих конкретних пројеката од којих су бенефите добили корисници социјалних услуга на локалу, а циљ је, како је рекао Несторовић, “да нико не остане незбринут”.

Министар Александар Вулин истакао је да је Крушевац социјално одговоран град, а да је у претходне 3 године, Геронтолошки центар, преко ресорног Министарства, добио 37 милиона динара намењених, пре свега, набавци опреме, помагала, као и санитетском возилу.

Прошле године, трансфер за Крушевац износио је око 14 милиона динара, док се за ову годину планира за око 40% више. “Социјалне услуге неће бити смањиване, већ напротив повећане. Како у нивоу материјалних издвајања, тако и што се тиче понуђеног спектра услуга. Ове године, у односу на исти период прошле, има око 8% више средстава у ПИО фонду, што значи да су повећане зараде у реалном сектору”, рекао је Вулин.

О акцији републичког Фонда ПИО говорио је заменик директора Александар Милошевић који је нагласио да је Фонд прошле године кренуо у акцију прегледа “на терену”. У међувремену је набављена нова медицинска опрема (портабилни ултразвук, ЕКГ, апарат за спирометрију… ) и проширен обим и квалитет услуга. Осим медицинских прегледа, лекари пружају и едукацију, односно упознају штићенике Домова са правима које могу да остваре преко ПИО фонда.

Након обиласка, министар је одржао радни састанак са Градоначелником и директорима установа социјалне заштите.

крушевац.рс

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1294

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x