Буџет општине Трстеник у 2021. години 1,28 милијарди динара

Више од 20 тачака нашло се на дневном реду последње овогодишње седнице Скупштине општине Трстеник којом је председавао председник локалног парламента Герасим Атанасковић, а која је одржана у сали биоскопа Дома културе, уз строгу примену прописаних мера заштите од корона вируса.

Најважнија тачка дневног реда било је разматрање и усвајање буџета за 2021. годину који ће износити 1,28 милијарди динара, а највише средстава биће уложено у инфраструктуру и школство. Према речима Милене Турк, председнице општине Трстеник, буџет је усвојен у законским роковима, а предлог одлуке о буџету правовремено је достављен одборницима на разматрање и усвајање. Предлог је прошао и онлајн јавну расправу у складу са епидемиолошком ситуацијом.

“Планирали смо опрезно, рационалнои и реално, уштеде су направљене у оквиру одржавања манифестација, на путовањима, угоститељским услугама и вођено је рачуна да те уштеде не буду на уштрб капиталних инфраструктурних пројеката. За саобраћајну и комуналну инфраструктуру опредељено је 170 милиона динара, радиће се некатегорисани путеви, асфалтираће се сокаци без учешћа мештана за шта је опредељено 23 милиона динара. За капитално одржавање путне инфраструктуре у насељеним местима са леве и десне стране Западне Мораве равномерно је издвојено 54 милиона динара” издваја председница Милена Турк.

За изградњу секундарне водоводне мреже у насељеном месту Оџаци опредељено је 12,5 милиона динара, за чишћење Језера издвојено је 20 милиона динара, док ће се у област пољопривреде усмерити 10 милиона динара за набавку нове опреме и механизације, као и 5 милиона динара за осигурање усева. У равнање и насипање сеоских путева биће уложено 12 милиона динара.

“По први пут ове године привреда ће имати подршку и помоћ за набавку нове опреме и проширење капацитета, као и за увећавање средстава за самозапошљавање”, навела је Милена Турк.

Од ове године родитељи ђака првака добиће поклон честитку у износу од 5.000 динара пред полазак деце у школу. Подигнута је и старосна граница за вантелесну оплодњу на 48 година, као и износ ових средстава. Незапосленим породиљама ће се и даље исплаћивати по 10.000,00 динара, као и по 25.000,00 динара за сваку новорођену бебу.

Издвојена су и значајна средства у износу од 26 милиона динара за потребе Дома здравља “Др Сава Станојевић”, за запошљавање нових младих лекара и медицинских сестара и овај износ је повећан за 16 милиона динара у односу на прошлу годину. Ватрогасној јединици ће бити набављено ново возило са маказама у вредности од 2,6 милиона динара, као и возило за кориснике МНРО у износу од милион динара.

“Током целе године финансираћемо пројекат услуга “Помоћ у кући” за шта је издвојено 3,5 милиона динара. У истом обиму издвојена су средства за основно и средње образовање, за рад Предшколске установе “Бисери”, како бисмо омогућили несметано функционисање наставе и улагања у школске објекте”, рекла је председница трстеничке општине Милена Турк.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1289 + 5 = 1294

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x