Исплата солидарне помоћи у комуналним предузећима

У Савезу синдиката за више општина у Крушевцу, јуче је одржан састанак са темом – актуелна проблематика у јавним комуналним предузећима, са посебним освртом на једнократну новчану исплату. Састанку су присуствовали градоначелник Крушевца Драги Несторовић, председник синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије Милан Грујић и директори локалних јавних предузећа у овом сектору.

Састанак је отворио председник Синдиката за више општина у Крушевцу Миленко Михајловић и том приликом истакао добру сарадњу Града Крушевца са синдикалном организацијом и локалним јавним комуналним предузећима, који су међу првима у Србији потписали појединачне колективне уговоре, док је председник републичког синдиката за комунално-стамбену делатност Милан Грујић најавио могућност исплате солидарне помоћи запосленима у износу од 22.620 динара, према Анексу посебног колективног уговора. Иначе, просечна плата у овом сектору је 34.000 динара и 18% је нижа у односу на државни просек, а чак 27% запослених прима тзв. “минималац”.

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић је у свом излагању потврдио спремност локалне самоуправе да подржи овај захтев. Јавно комунална локална предузећа наследила су веома лоше финансијско стање, са високим кредитним и другим задужењима, а оно што у овом тренутку представља такође велики проблем су ненаплатива потраживања, дуговања правних и физичких лица и ниска, односно социјална цена услуга ових предузећа.

Оно што треба навести као добру праксу и позитивно пословање је инвестиционо улагање из сопствених средстава, што је пример код свих крушевачких јавно комуналних предузећа и тржишна оријентација која ће свакако постати принцип пословања у будућности. Такође, наставио је Несторовић, треба изнаћи што ефикасније начине побољшања процента и ефикасности наплате.

На скупу су се обратили директори и представници менаџмента ЈП “Пословни центар”, ЈП “Градска топлана”, ЈКП “Крушевац”, ЈКП “Водовод Крушевац” и ЈП за урбанизам и пројектовање. Они су потврдили спремност да исплате једнократну новчану помоћ једнократно или у више рата, у зависности од могућности, до краја године. Као процедуралне активности, претходе измене финансијског пословања и ребаланси буџета ових предузећа које је потребно усвојити на Скупштини, како би се испунили сви законски овири за реализацију солидарне помоћи према Анексу посебног колективног уговора закљученог између Владе и гранског Синдиката.

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1335 + 2 = 1337

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 07. мај Обреж и Залоговац; 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x