Масовна имунизација и у сеоским здравственим амбулантама, велико интересовање за вакцину у Горњем Темнићу

Масовна имунизација без заказивања, у организацији општине Варварин и Дома здравља “Др Властимир Годић”, у среду је почела у здравственој амбуланти у Доњем Крчину за мештане овог села, али и околних села, Горњег Крчина, Карановца, Тољевца, Пајковца и Мале Крушевице и том приликом је утрошено свих 60 обезбеђених доза вакцина.

Након вакцинације у ових шест села Горњег Темнића, следећи вакцинални пункт биће формиран у здравственој амбуланти у Залоговцу за становнике Залоговца, Маренова и Парцана, мештанима је на располагању вакцина кинеског произвођача “Синофарм”, а од докумената је потребна само лична карта.

Поводом почетка масовне имунизације у сеоским срединама, председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић, заменик председнице Дејан Милановић и директорка Дома здравља “Др Властимир Годић” др Јасмина Ракић обишли су Доњи Крчин где су разговарали са становницима Горњег Темнића и о значају имунизације за стварање колективног имунитета и изласка из пандемије која траје више од годину дана.

Председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић истакла је да влада велико интересовање у овом крају за вакцинацију против корона вируса, за само три сата је вакцинисано 30 становника овог краја и похвалила организацију Дома здравља “Др Властимир Годић”, као и залагање лекара и медицинске сестре који перфектно спроводе имунизацију у овом крају.

“Наредних дана вакцинација против Ковида-19 вршиће се и у осталим здравственим амбулантама, али смо почели од Доњег Крчина из разлога што је ово најудаљенији крај наше општине, уколико и даље буде заинтересованих грађана и у четвртак остајемо овде, а након тога прелазимо у Залоговац. Апелујем на грађане да се вакцинишу јер је то једини начин да се изборимо са овим вирусом, а на овај начин и наши најстарији суграђани могу да искористе прилику да вакцину приме у свом месту, без заказивања”, поручила је др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Позив грађанима на вакцинацију упутила је и др Јасмина Ракић, директорка варваринског Дома здравља, зато што је вакцинација најбољи начин за заштиту од вируса SARS-CoV-2 и једини излаз из пандемије са којом се здравствени радници боре више од годину дана.

“Број вакцинисаних грађана наше општине је на незавидном нивоу, до данас је вакцинисано око 1.900 грађана, а с обзиром да имамо око 17.000 становника, од чега је око 14.000 одраслих становника који могу да приме вакцину, а имамо и велики број позитивних којих је од почетка пандемије до данас 1.203, потребно нам је бар још 4.000 вакцинисаних грађана како би дошли до колективног имунитета”, оцењује др Јасмина Ракић.

Она наглашава да ће се Дом здравља потрудити да обезбеди и довољан број вакцина и за становнике Варварина, како би и ту била могућа имунизација без заказивања, али и подсећа да и непокретни грађани могу да се пријављују и да ће се и њима изаћи у сусрет тако што ће лекар и медицинска сестра доћи на кућну адресу где ће дати вакцину.

“Саветујем грађанима да своје интересовање за вакцину ипак пријаве код медицинске сестре у својим амбулантама чисто да би смо оријентационо знали колико нам је вакцина потребно у ком месту. Вакцине добијамо од стране Завода за јавно здравље, према броју заинтересованих и зато нам је потребна оквирна информација колико у којој средини има заинтересованих грађана”, поручује др Ракић.

5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1338 + 4 = 1342

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x