Нови програм Европске уније за локални развој

Развојни програм ЕУ ПРО објавио је четири јавна позива за унапређење инфраструктуре у 99 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне Србије и јужне и источне Србије за које је Европска унија (ЕУ) издвојила десет милиона евра. Путем јавних позива локалне самоуправе ће имати прилику да осмисле и реализују пројекте који се односе на унапређење јавне и пословне инфраструктуре, као и израду планске и техничке документације.

Кроз позив за унапређење јавне инфраструктуре Европска унија ће са преко 5,2 милиона евра подржати изградњу и реконструкцију јавних објеката, образовних, здравствених и установа социјалне заштите, и тиме директно утицати на унапређење квалитета живота становништва. С друге стране, локалне самоуправе ће конкурисањем на позив за унапређење пословне инфраструктуре, вредан 3,7 милиона евра, имати прилику да кроз опремање индустријских зона, технолошких паркова, или туристичких дестинација привуку нове инвестиције што ће дугорочно допринети економском расту и отварању радних места.

Позив за финансирање израде техничке документације за пројекте пословне инфраструктуре, у висини од 300.000 евра, којима се стварају услови за инфраструктурно опремање локација за реализацију нових инвестиција биће отворен годину дана. Такође, путем јавног позива за израду планске документације, за који је опредељено 750.000 евра донаторских средстава, биће подржани пројекти израде планова детаљне регулације који обухватају подручја која имају потенцијал да генеришу економску активност.

Ово су прве активности програма ЕУ ПРО путем кога ће ЕУ у току наредне три године определити 25 милиона евра за подршку локалном развоју, а који ће реализовати Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Владом Републике Србије. ЕУ ПРО првенствено треба да допринесе економском развоју обухваћених градова и општина кроз развој социјалне и пословне инфраструктуре и унапређење конкурентности малих и средњих предузећа. Програм обухвата и интервенције које треба да допринесу побољшаном управљању просторним развојем, а део програмских активности ће бити усмерен на унапређење социјалне укључености најрањивијих друштвених група.

“Европска унија, кроз ЕУ ПРО програм и објављене позиве, потврђује подршку Србији и равномернијем развоју региона, са посебним освртом на унапређење конкурентности локалних самоуправа. Препознајемо потребу да се повећа улагање у јавну и пословну инфраструктуру на локалном нивоу зато што она директно утиче на квалитет и стандард живота становништва. А наш циљ је управо бољи живот грађана и грађанки Србије”, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици.

“Кроз реализацију пројеката, локалне самоуправе ће имати прилику да унапреде знања и вештине која ће им користити при спровођењу будућих пројеката које финансирају донатори, првенствено Европска унија. Такође, јачање локалних самоуправа представља важан сегмент укупног економског развоја земље”, рекао је Грем Тиндал, менаџер програма ЕУ ПРО.

Како би приближио услове конкурса и начин пријаве ЕУ ПРО ће у периоду од 8. до 18. маја 2018. године одржати информативне сесије за све заинтересоване локалне самоуправе, док ће детаљи о свим позивима као и о времену и месту одржавања сесија бити објављивани током наредних дана.

Више информација о самим позивима као и документација за пријављивање доступне су на ЕУ ПРО_јавни позиви.

Активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Нови програм ће бити реализован у следећим градовима и општинама: Александровац, Алексинац, Аранђеловац, Ариље, Бабушница, Бајина Башта, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Бојник, Бољевац, Бор, Босилеград, Брус, Бујановац, Чачак, Ћићевац, Деспотовац, Димитровград, Гаџин Хан, Голубац, Ивањица, Јагодина, Кнић, Књажевац, Коцељева, Косјерић, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Кучево, Куршумлија, Лајковац, Лапово, Лебане, Лесковац, Лозница, Лучани, Љиг, Љубовија, Мајданпек, Мали Зворник, Мало Црниће, Мерошина, Мионица, Неготин, Ниш, Нова Варош, Нови Пазар, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пирот, Пожаревац, Пожега, Прибој, Пријепоље, Прокупље, Рашка, Ражањ, Рековац, Смедерево, Смедеревска Паланка, Сокобања, Сурдулица, Свилајнац, Сврљиг, Шабац, Топола, Трговиште, Трстеник, Тутин, Уб, Ужице, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владичин Хан, Власотинце, Врњачка Бања, Зајечар, Жабари, Жагубица, Житорађа, Богатић, Црна Трава, Чајетина, Ћуприја, Дољевац, Горњи Милановац, Кладово, Крупањ, Медвеђа, Прешево, Рача, Сјеница, Владимирци и Врање.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1294

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x