Обележен Дан медицинских сестара

У целом свету данас се обележава Међународни дан медицинских сестара. Већ традиционално, као и претходних година, у Специјалној болници “Меркур” у Врњачкој Бањи уприличена је прослава за запослене медицинске сестре и техничаре који, поред лекара, имају најзначајнију улогу у лечењу пацијената.

Њихова улога све је значајнија. Данас су оне високообразоване, а њихов посао један је од најодговорнијих. Највећи су ослонац пацијентима у њиховим најтежим, али и најлепшим тренуцима. Професионалност, добра организованост, посвећеност, знање, емпатија, спремност да се искуство преноси на млађе колеге, али и свест о одговорности коју носи брига и старање за људски живот основни су захтеви овог занимања.

Медицинске сестре спремне су да своју професију подигну на виши ниво, да пацијенте подстакну на активно учење, мотивацију и вештину очувања здравља током читавог њиховог живота.

Међународни дан медицинских сестара обележава се у знак сећања на Флоренс Најтингел, која је рођена у Фиренци 12. маја 1820. године. Флоренс Најтингел се целог живота борила за унапређење своје професије и права жена. Након школовања пријавила се за одлазак у Турску, где је са групом од 38 медицинских сестара бринула о рањеницима и то је била прва група жена које су, као медицински радници, отишли на фронт.

Као међународни симбол сестринства, одабрано је бело срце 1999. године поводом обележавања 100-годишњице Међународног савета сестара. Бело срце је симбол који су прихватиле све сестре света и оно означава брижност, знање и хуманост.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x