Обележен велики јубилеј, 100 година од оснивања Организације резервних војних старешина Србије

Почетак обележавања великог јубилеја, 100 година од оснивања Организације резервних војних старешина Србије (ОРВСС), био је у знаку полагања венаца на Споменик код фонтане. Венце су положили републичка  и градска делегација ОРВСС, Војска Србије, делегације града Крушевца и Расинског округа, СУБНОР и друга удружења и организације.

Прослава је настављена свечаном академијом у Крушевачком позоришту, а поред чланова ОРВСС, свечаности су присуствовали представници војног врха на челу са министром одбране Александром Вулином, председник Скупштине града Крушевца Живојин Милорадовић, заменик председника Скупштине града Синиша Максимовић, заменица градоначелнице Крушевца Весна Лазаревић, начелник РУО Бранислав Весић, сарадници, партнери и пријатељи ОРВСС.

Председник Савеза Организације резервних војних старешина Србије Милојко Николић истакао је да Савез окупља 88 организација у којима је више од 17.000 чланова и да те организације покривају читаву територију Србије. Резервне војне старешине су људи којима је потребна чврста веза са Министарством одбране и Војском Србије, јер је то њихова природна средина, истакао је Николић.

“Сви морамо бити свесни одговорности и времена у којем живимо. Резервне војне старешине у својим организацијама морају наћи додатни мотив који ће их мобилисати на активност у доприносу, развоју и јачању наше државе, која је, по ко зна који пут, на историјској прекретници. Тај додатни мотив у долазећем времену је сам опстанак државе. Сходно Пашићевој максими ‘Спаса нам нема, пропасти не смемо’, позивам укупни састав на храброст, истрајност и љубав према јединој нам отаџбини коју по сваку цену морамо сачувати и што јачу предати будућим генерацијама”, поручио је Николић.

Министар одбране Александар Вулин, честитајући празник и велики јубилеј, истакао је да војне старешине не дели на активне и резервне, јер “када се пробијао Солунски фронт, ни непријатељи ни пријатељи нису, оне који су јуришали, делили на активне и на резервне”.

“Српски народ је, као народ војничких победника, побеђивао зато што нико није могао да разлучи где престаје народ, а где почиње војска. Зато је и био непобедив”, рекао је Вулин. Према његовима речима, да би једна држава и један народ био спреман за одбрану од сваког зла које може да наступи, не може само држава да буде та која ће организовати народ.

“Сви грађани треба да буду спремни да служе својој држави, да се боре за своју земљу и да се припремају за одбрану своје земље. Кад кажем одбрана своје земље, то не значи само војска, то не значи само оружје. То значи и бити спреман за помоћ у елементарној непогоди, указати прву помоћ, чувати вредности које су овај народ учиниле слободарским. Савез организација резервних војних старешина је организација од посебног значаја за Министарство одбране јер препознајемо исте вредности. Ово су људи који с правом кажу да без обзира да ли су активни или у резервном саставу, они су ту, на располагању својој земљи”, поручио је Вулин.

У знак захвалности што је допринео да организација резервних официра и подофицира поново добије статус организације од посебног значаја за одбрану земље, министру одбране Александру Вулину председник Савеза Милојко Николић доделио је фигуру цара Лазара и почасну чланску карту.

За заслуге у развоју и афирмацији организације, као и висок степен сарадње који је Савез остварио са установама Министарства одбране и Војске Србије, председник Савеза доделио је сабље војводе Степе Степановића првог и другог реда и комплете књига из едиције “Српске војводе у Великом рату”. Поводом века од оснивања, Савезу резервних војних старешина Србије додељена је Плакета Министарства одбране, коју је председнику Николићу уручио министар Вулин.

У културно – уметничком делу наступили су чланови Уметничког ансамбла “Станислав Бинички”, вокалне солисткиње Катарина Божић и Јелена Стојиловић, драмски уметници Бојан Вељовић и Предраг Миленковић и плесни пар из Плесног клуба Крушевац Гала Милојевић и Радивоје Радовановић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x