Обележена 21. годишњица од злочина у Варварину, наша је дужност и одговорност да негујемо сећање на све жртве НАТО агресије

“Двадесет једна година је прошла од једног од бројних злочина који су извршени током 78 дана трајања агресије на нашу земљу. Одајући почаст невиним жртвама, поново се сећамо тог трагичног и ничим изазваног догађаја. Варварин који је био без икаквих војних циљева означен је као мета и подмукло, у два наврата, погођена тог мајског дана 1999. године”, подсетио је председник општине Варварин Војкан Павић обративши се породицама жртава злочина у Варварину.

Обележавању 21. годишњице бомбардовања моста на Великој Морави у Варварину, срушеном у НАТО агресији у недељу, 30. маја 1999. године, на православни празник Свету Тројицу и пијачни дан, када се у близини моста налазило више стотина људи, претходила је Света литургија и парастос жртвама у цркви Успења Пресвете Богородице, централна церемонија одржана је тачно у 12 сати код спомен обележја поменом страдалима и полагањем венаца, док је ученик генерације Средње школе Варварин Марија Крсмановић бацила венац са моста у Велику Мораву.

“Ни проток времена члановима породица није успео да ублажи бол нити је успео да свима нама избрише из сећања овај тежак злочин, сигурно највећи у историји Варварина. Из тих разлога, наша је обавеза да се сећамо жртава и да новим генерацијама, које тада још нису биле рођене, укажемо на један трагичан догађај и на један велики злочин јер заборавити значило би да се исти понавља тим заборавом. Као што не прихватамо да је ово био легитимни циљ, као што се гнушамо и одбацамо констатацију о “колатералној штети” тако сваке године овде показујемо да овај злочин не заборављамо и нећемо заборавити”, поручио је председник општине Варварин Војкан Павић.

У име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије обратио се државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић нагласивши да нема оправдања и не постоји ни једна ваљана чињеница која доказује да злочин у Варварину није била чиста намера и хир тадашњих моћника у НАТО-у да кроз свог “Милосрдног анђела” веома милосрдно демонстрирају снагу, силу и моћ Новог светског поретка над потпуно недужним цивилима.

“Да не заборавимо да су и на Ускрс, 54 године пре овог срамног чина, ти исти назови наши савезници разрушили србијанску индустрију и побили на хиљаде цивила, гађајући наводно нацистичке окупаторске ратне положаје, а према историјским изворима, тешко да је и било жртава на страни фашиста, до огромног страдања нашег невиног народа”, рекао је Антић.

НАТО бомбардери тог 30. маја 1999. године усмртили су десеторо невиних цивила у Варварину, Сању Миленковић (16) из Доњег Катуна, свештеника Миливоја Ћирића (66) из Варварина, Милана Савића (24) из Варварина, Војкана Станковића (31) из Варварина, Зорана Маринковића (33) из Села Варварин, Ратобора Симоновића (38) из Доњег Катуна, Ружицу Симоновић (55) из Доњег Катуна, Стојана Ристића (56) из Села Варварин, Толу Апостоловића (74) из Варварина и Драгослава Терзића (68) из Села Варварин.

“Сени Милице Ракић и Сање Миленковић, као и свих жртава НАТО агресије на СРЈ, вечно ће бити на савести оних који су донели одлуку да униште наш народ и прогониће их во вјек вјекова. Суза њихова страдалничка биће злочинцима толико тешка, да у гробу неће имати мира и спокоја. Ми, не смемо и не можемо да заборавимо ни једно име, не само у овом злочину над нама, већ и у целокупној нашој историји стварања модерне српске државе”, апострофирао је државни секретар Зоран Антић.

“Искрене су наде, да ћемо наш основни задатак, истрајавање у сазнању да сваки злочин има два имена – име жртве и име злочинца – остати одани идеалима мира и слободе сваког човека. Зато данашњи дан не треба да буде једини моменат када се окрећемо том тешком раздобљу наше историје и заједничке прошлости. Наша је дужност и одговорност да негујемо сећање на њих, али и да истрајемо у грађењу друштва заснованог на вредностима и идеалима хуманизма и ненасиља. Са искреном надом, да никада нећемо заборавити невине Варваринске жртве, као и да ће овај трагични догађај увек бити повод за суштинско промишљање наше прошлости, садашњости и будућности, одајемо почаст свим недужним жртвама страдалим у НАТО агресији на СРЈ и ратном злочину на Варваринском мосту”, поручио је Антић.

Венце на спомен обележје на обали Велике Мораве положиле су породице жртава, испред Владе Републике Србије државни секретар Зоран Антић, делегација Војске Србије, председник општине Варварин Војкан Павић, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, председник Скупштине општине Варварин Драгољуб Станојевић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, делегације школа, јавних предузећа и установа, као и Општински одбори Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, удружења и грађани.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x