Општина Варварин у програму “Чиста Србија”

Општина Варварин једна је од 65 општина у Србији која је ушла у програм “Чиста Србија” чиме је отворена могућност конкурисања за средства која ће бити улагана у изградњу канализационе мреже и сепаратора за пречишћавање отпадних вода.

Програм “Чиста Србија”, који Влада Републике Србије реализује на основу Споразума са Народном Републиком Кином, подразумева да ће у наредних пет година на територији целе Србије, тамо где је неопходно, бити изграђена инфраструктура за пречишћавање отпадних вода и одлагање и третман чврстог отпада.

Општина Варварин конкурисала је за завршетак канализационе мреже у четири месне заједнице, у Првомајској улици у Варварину и насељу Расадник, у Селу Варварин, Горњем Катуну и Обрежу, као и за изградњу три сепаратора. Вредност ових пројеката износи око 10 милиона евра што је веома значајна инвестиција за ову поморавску општину.

“Пројекти су спремни, пројектна документација је послата Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и ми смо почетком фебруара месеца добили обавештење да смо ушли у овај велики пројекат који доноси велика новчана средства. Учешће у овом пројекту је за нашу општину од изузетног значаја зато што је пројектном документацијом обухваћена и изградња сепаратора за пречишћавање отпадних вода, које тренутно немамо на територији наше општине, а ради се о изградњи три сепаратора и то у Варварину, Селу Варварин и Обрежу”, наглашава председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Што се тиче сепаратора у Варварину, локална самоуправа поседује комплетну документацију, а сређени су и имовинско – правни односи. Средства потребна за изградњу сепаратора износе 3 милиона евра, изградња комплетне канализационе мреже у Обрежу 400 милиона динара, а средства за завршетак канализационе мреже у Селу Варварин, насељу Расадник и Првомајској улици у Варварину износе 100 милиона динара.

Пројекат изградње комуналне инфраструктуре и инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада, који је предвиђен Програмом “Србија 2020-2025” и који се сврстава тренутно у највреднији пројекат који се реализује у Републици Србији, инициран је од стране председника Репубике Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије.

Уговором, који је почетком фебруара месеца потписан између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и компаније “China Road and brige corporation (CRBC)”, предвиђено је и обавезно ангажовање српских подизвођача од стране кинеских парнера, компаније CRBC, и то у проценту не мањем од 49% укупно ангажованих подизвођача.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x