ЈКП “Водовод Крушевац” и ЈКП “Блаце” у заједничкој акцији чишћења Блаташнице

Недавне кише које су у језеро “спрале” огромне количине смећа, још једном су показаје да само заједничким акцијама са општинама из којих ово смеће, али и отпадне воде стижу у језеро, може се заштити ово извориште питке воде за Крушевац и већи део Расинског округа.

У том контексту, а на иницијативу градоначелнице Крушевца Јасмине Палуровић, покренута је вишедневна акција чишћења приобаља Блаташнице. Заштита језера Ћелије свакако почиње од уређења и заштите његовог сливног подручја, а Блаташница је у свим студијама препозната као један од највећих загађивача акумулације са које се Крушевљани, али и становници других општина Расинског округа снабдевају питком водом.

Екипе крушевачког Водовода и ЈКП “Блаце” ће у овој акцији уклонити сметлишта и такозване дивље депоније са обала Блаташнице, на потезу Јанкове клисуре. Ово је, како каже Саша Антић, извршни директор за санитарну заштиту акумулације и одрживи развој у крушевачком Водоводу, једна од заједничких акција које се предузимају за заштиту водотокова у сливу језера. Антић је за наредни период најавио сличну акцију и у Брусу, на Расини.

Иван Парезановић, помоћник градоначелнице Крушевца за екологију и одрживи развој, присуствујући почетку акције на Блаташници, нагласио је да Град Крушевац има добру сарадњу са суседним општинама у овој области, те да то доказује тако што има потписаних неколико међуопштинских споразума, а да је ово само једна од акција на Блаташници која представља велики проблем у заштити језера Ћелије.

“Следи нам потписивање споразума о изградњи система за пречишћавање отпадних вода на територији Бруса и Блаца и тај ће споразум бити још један корак више у систему заштите језера”, најавио је Парезановић.

И Сузана Вељовић, помоћница председника општине Блаце, наглашава да је реч о “комшијској” акцији, једној у низу, али која је, како је рекла, морала можда да се догоди и много раније.

“Ми дајемо све од себе да очистимо нашу реку, то је наша обавеза”, каже Вељовићка подсећајући да су Крушевац, Брус и Блаце прошле године потписале споразуме о управљању чврстим комуналним отпадом, као и да је пред њима и споразум у вези са прерадом отпадних вода са подручја Блаца и Бруса.

“Сада спроводимо све потребне процедуре да бисмо ушли у фазу реализације ових договорених активности”, најавила је Вељовић.

Директор ЈКП “Блаце” Дарко Кузмановић је истакао да 57 стално запослених радника у оквиру комуналне делатности свакодневно врше сакупљање комуналног отпада и пет амбалаже на територији општине Блаце, која се пресује и складишти на законски предвиђен начин.

“На територији општине Блаце постоји 40 насељених места. Услуга изношења смећа није организована у свим местима, али заједно са градом Крушевцем радимо пројекат који ће мештанима села на територији општине Блаце омогућити судове за прикупљање смећа и правилно одвођење смећа на депоније. Акција уклањања смећа ће трајати и наредних дана, док се не рашчисте дивље депоније и приобаље водотокова који пролазе кроз општину Блаце”, најавио је Кузмановић.
5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1294

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x