Орезивањем чокота Свети Трифун обележен у виноградима породице Николић у Орашју

Празник заштитника винара и виноградара Свети Трифун, ове године у присуству мањег броја гостију него ранијих због пандемије корона вируса, обележен је у виноградима породице Николић у Орашју сечењем славског колача и орезивањем првих чокота.

На површини од  1,4 ha породица Николић има засађених 4.000 чокота лозе и то сорти Каберне совињон, Шардоне, Афус и Франовка. Домаћин Љубомир Николић наглашава да одржавање винограда захтева доста посла, али и љубави према винограду и истиче задовољство квалитетом како грожђа, тако и вина које произведе током године.

“Већ традиционално обележавамо овај празник, дан Светог Трифуна који нам помаже више него било које осигурање. Сад кад смо почели са резидбом, орезали прве чокоте и пресекли колач ја већ видим виноград, видим грожђе, једноставно верујем у то”, поручује Љубомир Николић.

У склопу винограда овај вредни домаћин направио је и етно домаћинство, а поред виноградарства пензионерске дане проводи бавећи се и сточарством и оцењује да ће временом проведеним у природи продужити живот “бар за један дан”.

“Ко воли нек изволи, у виноград мора да се ради. Ја сам задовољан, сваке године убирам лепо грожђе од кога правим лепо вино, имам и лепу ракију и тај посао ми и прија. Док будем могао ја ћу да радим, а после тога ту је и унук који ће све ово да наследи”, поручује домаћин Љубомир Николић.

Првом овогодишњем орезивању чокота присуствовали су и заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић и помоћник Александар Марковић. Честитавши славу Светог Трифуна домаћину, али и свим виноградарима и винарима Милановић је упутио жеље да им ова година буде успешнија и берићетнија и да им бачве буду пуне вина.

Он је подсетио и на то да општина Варварин последњих година издваја значајна средства за развој пољопривреде, као и виноградарства и нагласио да су средства за субвенционисање пољопривредне производње ове године увећана за још милион динара.

“Ове године буџет општине Варварин, када је у питању субвенционисање пољопривредне производње, износи 21 милион динара. Значајна средства дајемо и за улагање у виноградарство и воћарство и надамо се да ће наши вредни пољопривредници у наредним годинама у још већој мери развијати виноградарство у темнићком крају”, поручио је Милановић подсетивши на успешан пример винарије “Бачина вино” која је прошле године освојила две златне и једну сребрну медаљу на најпрестижнијем светском такмичењу у оцењивању вина у Бечу.

3 2 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1289 + 5 = 1294

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x