Организован једнодневни излет из Варварина до Софије

Форум жена Општинског одбора СПС у Варварину организовао је за заинтересоване грађане са територије варваринске општине протеклог викенда једнодневни излет до Софије и обилазак знаменитости главног града Бугарске који се налази на само 50км од српске границе, али и у близини зимског центра на планини “Витоша”, високој око 3.000 метара, док је од обале Црног мора удаљен свега 350км. Према информација које смо добили у овој организацији, и за наредни период су планиране бројне сличне активности.

По доласку у Софију, иначе једног од најстаријих градова Европе који је добио име по грчкој речи за мудрост (Сердика), а који је настао још у VIII веку пре нове ере када је основано неолитско село, обављено је панорамско разгледање града.

Кренуло се са обиласком велелепног Храма Александра Невског, који је иначе изграђен 1908. године и посвећен руском цару Александру II, кога су назвали и цар ослободилац, и руским војницима погинулим у Руско-турском рату (1877-1978) након којег је Бугарска добила државност од стране Отоманског царства. Овај храм представља патријаршијску катедралу Бугарске православне цркве, а треба напоменути и то да је други по величини на Балкану, после Храма Светог Саве у Београду.

Храм Александра Невског излази на Националну библиотеку Свети Ћирил и Методије где се налазе списи из IX века, док се у близини библиотеке налази и најстарији Универзитет у Бугарској, Универзитет Свети Климент Охридски, иначе основан 1888. године, а данас се састоји од 16 факултета и има преко 20.000 студената. На супротном крају од Храма Александра Невског налази се Базилика Свете Софије и поред ње огроман кип лава који чува “вечну ватру”.

Шетњом кроз булевар Цара ослободиоца долази се и до руске цркве посвећене светом Николи коју је 1912. године, на локацији где се налазила некада џамија, подигао руски радник.

Сам центар Софије чини низ грађевина од великог значаја. Ту се налазе зграда Председништва, црква Светог Ђорђа, Национална галерија уметности, док се на Тргу независности издваја Председничка палата, са припадницима бугарске страже на улазу, у чијем дворишту се налази најстарија грађевина у Софији позната као Ротонда, у ствари црква светог Ђорђа и око ње археолошки остаци старе Сердике. У Ротонди се налази и фреска која је насликана још у IX веку.

У близини се налази још један парк са великом фонтаном и џамијом Бања Баши, саграђеној на месту термалних извора, локацији са много чесама из којих истиче топла вода. Градња ове џамије је довршена средином 1570. година, за време владаване Отоманског царства, а име, које у преводу значи “много купатила, је добила захваљујући баш тиме што је саграђена на месту термалних извора.

Одатле се пружа поглед и на златну статуу заштитнице града, Свете Софије, са златним венчићем на глави, круном у десној руци и совом на левој руци, подигнуту почетком 2000-их година. Важно је поменути да је овај споменик постављен на месту где се раније налазио споменик Лењину.

У Цркви Свете Недеље иза себе има историју дугу 400 година. У њој се налазе мошти нашег краља Милутина Немањића (владао од 1282. до 1321.), који је, према предањима, саградио и манастир на месту данашње цркве Светог Јована Крститеља у Орашју (Варварин). Иначе, у овом крају постоји народно предање да је манастир Орашје саграђен на месту помирења српских владара, браће Милутина и Драгутина, који су се после вишегодишњег ратовања ту измирили, па је Милутин на том месту подигао манастир. Мошти краља Милутина су сада изложене на поклоњење у цркви Свете Недеље, где су пренете 1460. године из села Трепча, за време епидемије куге.

На самом крају обиласка, путници из Варварина могли су да шетају Пиротском улицом и булеваром Витоша, а после тога је организован и одлазак до једног од највећих тржних центара на Балкану.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x