Положени венци страдалима у НАТО бомбардовању моста у Варварину

Поводом обележавања 18 година од НАТО агресије на СР Југославију, делегација општине Варварин, коју је предводио председник општине Војкан Павић, положила је венце на спомен обележје страдалима у бомбардовању варваринског моста на Великој Морави које се догодило 30. маја 1999. године.

Председник општине Војкан Павић том приликом је поручио да се морамо сећати жртава овог злочина и да никада не заборавимо њихову жртву и подсетио да је приликом бомбардовања варваринског моста страдало 10 људи, док је тешко рањено 17, а лакше 13.

Венце на спомен обележје положили су председник Скупштине општине Драгољуб Станојевић и заменик председника СО Братислав Ташић, начелник Општинске управе Гордана Петровић, делегације ПУ “Наша радост”, Дома здравља “Др Властимир Годић”, Центра за социјални рад, Дневног боравка за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју, Средње школе Варварин и Основне школе “Јован Курсула”

Масакр у Варварину десио се 30. маја 1999. у току НАТО бомбардовања СР Југославије. Тога дана бомбардери НАТО-а бомбардовали су мост у два наврата и тада је убијено 10 цивила. Иако је ваздушни напад на Варварин почињен у сред дана, по ведром времену, када се око моста налазило преко 1.000 људи, званичници НАТО-а су напад назвали “легитимним”, а жртве “колатералном штетом”.

У првом нападу мост је погођен са две ракете. Као последица погодака ракетама, мост је одвојен од средњег носача, са градске стране срушен је у реку, док је други крај склизнуо на узвишену обалу, тако да је на крају део дуг око 100 метара висио под јаким углом срушен у Морави. У првом нападу живот су изгубиле три особе, a најмање пет особа је повређено. Иако је мост већ био срушен, авиони НAТО-a су се, 3-6 минута касније вратили и извршили други напад испаливши још две ракете које су усмртиле седам и тешко повредиле још дванаест цивила који су у међувремену дошли како би помогли повређенима у првом нападу. Међу убијеним цивилима била је и шеснаестогдишња Сања Миленковић, ученица математичке гимназије у Београду. Сања је претходне године била ђак генерације у варваринској основној школи, а према неким тврдњама и најуспешнији ученик у историји овог града.

Средствима Срба из Швајцарске, преко Фонда дијаспора за матицу, од јула до новембра 1999. године на месту где се налазио мост који је разорен, изграђен је нови двоструко шири мост, а поред моста споменик жртвама. Тада је уједно обновљен и хотел “Плажа” који је током бомбардовања био оштећен.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
1 Comment
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
Krajišnik
Krajišnik
4 године раније

Pa nikoga od Vučićevih prijatelja da uveliča ovaj dan.Sramota
Ni Šreder niti Bler,Klinton.
U najmanju ruku mogao je doći bar pilot aviona koji je na verski praznik rešio vatrometom da uveliča skup

1335 + 2 = 1337

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 07. мај Обреж и Залоговац; 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

1
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x