Потврђено укупно 6.630 случајева COVID-19, преминуло 125, излечено 870

Покрајински секретар за здравство АП Војводине Зоран Гојковић саопштио је да је у нашој земљи до данас, до 15 часова, регистровано укупно 6.630 случајева COVID-19 инфекције, док су у последња 24 сата преминуле три особе.

Гојковић је на редовној конференцији за новинаре истакао да су од последњег извештаја тестирани узорци 3.111 особа, од којих је 312 било позитивно. Oн је навео да су 3.703 пацијента хоспитализована, додајући да се тренутно на респиратору налази 108 пацијената.

Од почетка епидемије у Србији је тестирано укупно 41.812 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја, навео је Гојковић и напоменуо да је до сада укупан број излечених грађана 870. Он је нагласио да су у последња 24 часа преминуле три особе, од којих су две мушког, а једна женског пола, док укупан број преминулих од почетка епидемије износи 125 особа.

На данашњој седници Владе, а у складу са епидемиолошком ситуацијом и мишљењем стручног тима Министарства здравља и Кризног штаба Владе Србије, донете су одлуке о ублажавању одређених мера у вези са спречавањем ширења коронавируса, које почињу да се примењују од сутра, указао је покрајински секретар за здравство.

Гојковић је, одговарајући на питање новинара да ли ће почети да раде школе и вртићи због ублажавања мера, рекао да је још прерано за такву одлуку и да ће деца морати још да остану код куће.

“Највише смо забринути, поред старих, и за наше најмлађе и о њима посебно водимо рачуна. Кризни штаб редовно анализира епидемиолошку слику и од ње ће зависити даљи поступци и ублажавање мера”, објаснио је он и додао да ће јавност бити обавештена на време ако и по питању школа и вртића буде донета нека одлука.

Истовремено, покрајински секретар је најавио да ће од сутра новинари моћи да присуствују догађајима на отвореном, уз поштовање мера.

Он је, када је реч о затвореном простору, рекао да ће бити ограничен број новинара који се налазе у сали, тако да је план да једног дана конференција буде одржана у присуству новинара телевизија и агенција, а сутрадан у присуству штампаних медија и интернет портала. Према његовој оцени, на тај начин ће бити смањен број контаката између новинара у затвореном простору.

Покрајински секретар је нагласио да у последњих пет дана имамо тренд већег броја отпуста него пријема у болнице.

“Кренули смо са брзим тестовима и наредних дана ћемо радити значајно већи број тестирања како бисмо стекли реалнију слику стања у популацији. Врхунац тестирања ће бити током јуна и јула, када је потребно преко надлежних завода да се спроведе тестирање на антитела код оних који су асимптоматски прележали COVID инфекцију”, објаснио је Гојковић.

За сада нема ни враћања студената на факултете и у студентске домове, рекао је он и објаснио да ће то зависи од даљег развоја ситуације са коронавирусом и евентуалног наставка наставе на факултетима.

Гојковић је подсетио на то да је део капацитета тих установа припремљен за смештај заражених у случају да се попуне капацитети здравствених установа и да је у овом тренутку мањи број укључен у подршку здравственом систему.

Такође, он је истакао да ће од развоја ситуације са коронавирусом наредних дана зависити које ће мере заштите бити примењене следећег викенда, као и у наредном периоду.

То ће зависити од тога да ли ће се и даље поштовати до сада донете мере и да ли ће број заражених да се смањује или повећава, навео је он и упозорио на то да свако искакање из ригорозних мера може за кратко променити епидемиолошку слику и вратити нас натраг.

Уколико будемо дисциплиновани, поштовали мере и социјалну дистанцу, брже ћемо се и вратити свакодневном животу, закључио је Гојковић.

Директор Опште болнице у Панчеву Слободан Овука указао је на то да COVID болница у том граду у последњих пет дана бележи више отпуштених пацијената него пријема нових.

У тој болници смештено је 159 пацијената заражених коронавирусом, од којих је двоје на респиратору, прецизирао је он и додао да је та здравствена установа данас добила још пет респиратора који ће остати трајно у тој установи и тиме олакшати њен рад у будућности, када се заврши пандемија.

У COVID болници у Панчеву нема заражених медицинских радника што, како је истакао, показује да су од почетка схватили озбиљно ситуацију и да имају довољно заштитне опреме.

Према његовим речима, нико од здравствених радника није улазио у такозвану црвену зону без заштитне опреме и сви су прошли едукацију о њеном коришћењу.

Овука је навео да су у COVID болници смештени пацијенти са средње тешком и лакшом клиничком сликом и да су сви стабилног здравственог стања, осим двоје пацијената на респиратору.

Директорка Инфективне клинике Клиничког центра Војводине Весна Туркулов истакла је да се оболели од COVID-19 сада отпуштају кући у изолацију већ након једног негативног теста, где чекају други тест после две недеље.

Она је, објашњавајући зашто је промењен критеријум за отпуст пацијената из болнице, па се сада отпуштају са једним негативним тестом, уместо са два у размаку од 48 часова, навела да је то зато што може да се деси да један тест буде негативан, а следећи позитиван.

То, ипак, не значи да је пацијент и даље болестан, јер је реч о траговима нуклеинске киселине, нагласила је Туркулов и оценила да је много боље да се друго тестирање уради касније, пре него што се пацијенти врате на посао и свакодневним активностима.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x