У Србији потврђена укупно 384 случаја COVID-19, у Крушевцу 10

Члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и епидемиолог Предраг Кон саопштио је данас да су у нашој земљи до данас, до 15 часова, регистрована укупно 384 потврђена случаја COVID19. Заменица директора Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изнела је податак да је у Крушевцу потврђено 10 случајева.

Кон је на редовној конференцији за новинаре одржаној у Палати Србија истакао да су од последњег извештаја тестирани узорци 245 особa, од којих je 81 узорак позитиван, а 164 су негативна на нови коронавирус.

Према његовим речима, од 203 пацијента, колико је укупно хоспитализовано, њих 14 је у КЦ Војводина, 18 у КЦ Ниш, 16 у КЦ Крагујевац, 12 на Инфективној клиници КЦ Србије, док је 131 пацијент смештен у КБЦ “Драгиша Мишовић”, 10 пацијената на Клиници за пулмологију, а два у болници у Ваљеву.

Он је прецизирао да су на респиратору 24 пацијента, и то по четири у КЦ Војводине, КЦ Ниш и КЦ Крагујевац, деветоро је на Инфективној клиници КЦ Србије, двоје у КБЦ “Драгиша Мишовић”, а један на пулмолошкој клиници.

Заменица директора Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић најавила је да ће се на конференцијама за новинаре редовно давати информације о топографској дистрибуцији оболелих, наводећи да је вирус сада присутан међу становницима 21 града.

Она је саопштила да је, од укупно потврђених случајева коронавируса, највише заражених у Београду – 158, Нишу 40 и Ваљеву 38.

Према њеним речима, очекивано је да у Београду има највише потврђених случајева јер је то наш највећи град, али и упозорила на то да Ниш и Ваљево нису сличне величине, а пропорционално имају сличан број оболелих.

Затим, како је додала, следе Нови Сад са 21 оболелим, Чачак са 13, Крагујевац са 12, Крушевац и Ћуприја са по 10, а једноцифрен број оболелих имају Кикинда, Врање, Ужице, Пожаревац, Зајечар и Панчево.

По једног оболелог имају Врњачка Бања, Темерин, Сомбор, Бачка Топола, Сремски Карловци, Зрењанин и Лесковац, прецизирала је Кисић Тепавчевић и објаснила да до сада имамо највећи број тестираних особа, па самим тим и већи број потврђених случајева.

Она је истовремено поновила да се већина здравствених радника у Србији који су заражени коронавирусом заразила ван здравствених установа, али није прецизирала колико је тачно заражених међу медицинским особљем.

Кисић Тепавчевић је истакла да није дошло до ширења епидемије у болничкој средини, наводећи да обољевање здравствених радника није нешто што је неочекивано када је реч о заразним болестима јер су они први на удару.

Према њеним речима, наша oсновна улога јесте да не дозволимо да инфекција уђе широко у наш здравствени систем.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x