Председник Вучић обишао радове на Јужној Морави: Моравски коридор први, најмодернији, дигитални ауто-пут

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи моста преко Јужне Мораве код Сталаћа, једног од шест мостова на овој деоници Моравског коридора чија је изградња у току изразивши очекивање да ће већ почетком 2022. године бити завршена прва деоница ауто-пута, Појате – Крушевац.

Приликом обиласка радова председник Вучић је истакао да је Моравски коридор много важан за државу јер повезује исток са западом. “Ово ће бити први, најмодернији, дигитални ауто-пут. Велики број људи живи на овом подручју и они ће добити нове прилике”, истакао је председник Вучић и најавио да ће цео тај ауто-пут од 112 километара од Појата до Прељине бити завршен за три године.
“Верујем да ћемо до краја године односно до јануара 2022. имати готов ауто-пут од Појата до Kрушевца, до Макрешана. Људи желе путеве и фабрике, ово ће доводити нове инвеститоре. Ово је велика и добра ствар за Србију”, рекао је он и похвалио извођача, турско-амерички конзорцијум “Бехтел – Енка”.
Председник Вучић је најавио и да за месец дана крећу радови на изградњи ауто-пута до Kраљева, сектор 3 од Адрана до Мрчајеваца.
Амбасадори САД и Велике Британије Ентони Годфри и Шан Меклауд изразили су задовољство напретком радова на Моравском коридору упркос пандемији и оценили да ће захваљући тој инвестицији привреда Србије бити још јача.
“Привреда Србије била је јака на почетку пандемије, а биће јака и после ње захваљујући мудрим инвестицијама Владе Србије у будућност земље”, рекао је амбасадор Годфри и додао да ће инвестирање у ауто-путеве које подстичу и економију, помоћи да Србија постане битан фактор на Балкану и да се у Србији повеже више од пола милиона људи.
Амбасадор САД Годфри  је истакао да је поносан на сарадњу са Владом Србије и захвалио државном врху Србије што је обезбедио и вакцине за све раднике компаније Бехтел која ради на том пројекту.
“Посветићу се праћењу рада на пројекту док не буде готов, а тада ћу се поносан на партнерство са Србијом у њеном привредном развоју, провозати ауто-путем”, рекао је Годфри и додао да ће након тога сви имати прилику да прате, како је рекао, економски раст и просперитет овог региона и ове земље.
Амбасадорка Велике Британије Шан Меклауд је истакла да је задовољна што може да види напредак пројекта, и додала да јој је велико задовољство да Британија подржава развој инфраструктуре у Србији.
“Изузетно је важно да такви пројекти буду грађени са високим стандардима укључујући и оне еколошке. Драго ми је да можемо да помогнемо”, рекла је Меклауд.

Директор “Коридора Србије” Александар Антић оценио је да се изводе интензивни радови на првој деоници од Појата до Крушевца дугој 24 километра.

”Убрзали смо радове на Моравском коридору у складу с налогом који смо добили од председника Вучића, и верујем да ћемо најкасније за годину дана имати аутопут до Крушевца. У овом тренутку радови се одвијају добром динамиком. Успели смо да протеклих месеци смањимо кашњења, интензивирамо радове, а о томе говори чињеница да смо средином новембра имали радове само на мосту преко пруге Београд-Ниш, а данас имамо радове на 18 тачака само у сектору 1″, рекао је Антић.

Он је изразио захвалност и председницима општина и градоначелницима локалних самоуправа које се налазе на траси пута за огромну подршку коју извођачи имају.

“Она нам омогућава да експропријација буде веома ефикасна. На секторима 1 и 3 смо је завршили 100 одсто, на сектору 2 од Крушевца до Краљева 80 одсто. Хвала вам на томе, јер је ово у огромном интересу грађана који овде живе”, истакао је директор Коридора.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић подсетио је да се, осим изградње аутопута, ради на регулацији дела тока Јужне Мораве и њених притока, али је нагласио и привредни значај Моравског коридора.

“Пре пет или 10 година овај аутопут није био ни на мапи. Ово није нешто што се планирало деценијама као београдски метро, па да од тога ништа није било, о овоме се није ни причало, а за три године имаћемо најмодернији аутопут у регији где имамо велики број малих компанија, вредних радника, способних људи којима ће сама та изградња омогућити раст стандарда, бољу комуникацију, бољу перспективу останка у овој земљи”, нагласио је Момировић.

Моравски коридор повезаће три округа: Расински, Рашки и Моравички, са Kоридорима 10 и 11. Повезаће све веће градове централне Србије између Појата и Чачка – Kрушевац, Kраљево, Трстеник и Врњачку Бању. Током изградње коридора биће регулисан ток Јужне Мораве и њених притока у дужини од 68 километара.
Моравски коридор чине три деонице: Појате – Kрушевац у дужини од 27,83 километра, Kрушевац – Адрани дужине 53,88 километара и Адрани – Мрчајевци – Прељина дужине 30,66 километара.
5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1338 + 4 = 1342

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x