Пронаћи где је завршио кредит у “швајцарцима”, расветлити случај незаконите смене прим. др Биљане Илић из 2012. године

Председник општине Варварин Војкан Павић, обративши се одборницима Скупштине општине на двадесет првом заседању локалне скупштине осврнуо се на коментар једног од одборника да “општина Варварин најмање дугује” наводећи низ дугова наслеђених из периода пре локалних избора 2016. године.

“Једини дуг који имамо то је 13 милиона динара кредита који је подигнут у швајцарским францима и који се годишње исплаћује, а не знамо у које сврхе су те паре употребљене, друго је питање и камата која је ту позамашна. У буџету се појављују и 100 милиона на име “радова у припреми”, а ја само хоћу да питам, јер се годинама преписују тих 100 милиона, који су то радови који су у припреми за 100 милиона? То је гледао и државни ревизор, ја заиста не знам који су то радови и никако не можемо да нађемо у рачуноводству. Треће питање је питање више од 19 милиона и 200 хиљада који су дати институту “Кирило Савић”  на основу уговора и везивања за израду пројектне документације, а ради се о уговорима за пројектну документацију за израду пројеката за сепараторе, за израду санације две депоније у Обрежу и у Варварину и четири пројекта за канализационе мреже које треба да се ураде у Обрежу, Бошњану, Бачини и Маскару. Дато је преко 19 милиона, од тога имамо четири пројекта за канализационе мреже и ништа више, а који нису у складу са законом и који мора да се прераде”, навео је председник Павић.

Иван Арсић нови члан Општинског већа, бурна расправа о завршном рачуну буџета општине Варварин

“Све су то проблеми и то нису мали проблеми, ми никако не можемо да утврдимо шта је урађено са тих 100 милиона и који су то радови који су “у припреми” за 100 милиона? Треба да знамо који су то радови изведени, које су то асфалтиране улице, да се добије употребна дозвола пошто мора да се уради попис имовине, да знамо шта пописујемо и колика је вредност тих улица које се раде. Значи, не само да се асфалтирају већ и да се добије употребна дозвола како би, по налогу и државне ревизорске куће, могли да извршимо конкретан попис имовине која је општинска”, рекао је Павић додавши да ће општина Варварин до 2022. године плаћати дугове и одвајати 13 милиона динара годишње за кредит за који се не зна где је употребљен.

“У Бачини није завршен посао. Јесте направљен резервоар, јесте избушен бунар, али има 4.700км да се сниме што је по мени, а погледаћемо уговоре да је плаћено извођачу радова који је требао да изврши снимање за 4.700км, 11км је снимљено. Да би могли да снимимо тих 4.700км то опет мора да се плати, да би могли да формирамо комисију која ће да изађе на лице места и да изврши технички пријем објеката што се тиче воде, да би дала услове како би ми могли да пустимо воду у Бачину”, нагласио је председник општине Војкан Павић оценивши да ту има доста непознаница и пуно тога што се не може конкретно рећи, а ни утврдити.

“Нагомилане проблеме морамо да решимо. Ми не можемо да дозволимо да Месна заједница Бошњане буде десет година под блокадом јер сад сви рачуни који стижу и на Месне заједнице региструју се у централни регистар и онда долазимо у проблем око пуштања трансфера, што значи да ми то морамо да решимо. Ми се боримо да они људи функционишу и да раде како треба, али зато морамо да рашчистимо ове проблеме”, поручио је председник Павић.

Одборник опозиционог Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) Зоран Миленковић рекао је за говорницом зачуђено да је “немогуће да један кредит који подигнут за асфалтирање путева од 400 хиљада швајцараца, које је Хипо Алпе Адриа банка пребацила на буџет општине Варварин да нису наменски потрошени”.(?)

Због бахатости појединаца нанета огромна штета општини Варварин у случају “Јеремић”

Председник Скупштине општине Драгољуб Станојевић, говорећи о случају прим. др Биљане Илић, специјалисте опште медицине која је разрешена 2012. године са места директора Дома здравља “Др Властимир Годић”, подсетио је да су тадашњи одборници Социјалистичке партије Србије (СПС), која је тада била у опозицији, покушали на Скупштини да докажу да није било у реду на такав начин сменити др Илић.

“Чак је тад тадашњи председник општине Варварин врло јасно утицао на Секретара Скупштине који није смео да каже другачије јер је то била политичка одлука”, рекао је Станојевић пре него је прекинут од стране одборника Миленковића који је негодовао и добацивао са свог места оптуживши председавајућег да “лаже”.

“Предлогом који стоји и који је коришћен на суду, где је (прим. др Илић) смењена због тога што није била активна у изборима, не због тога што је радила лоше, а на моје питање да ли је то у складу са законом, онда је Секретар рекао “јесте, у складу са законом””, наставио је Станојевић пре него је поново прекинут.

После краће расправе, председник општине Војкан Павић упитао је начелника Одељења за финансије да ли постоји документација за све што је плаћено и где је потрошен кредит, а затим одборнику Миленковићу поручио да се актуелна власт “не угледа ни на ког већ да ради свој посао”.

“Ми радимо свој посао и трудимо се да тај посао радимо коректно. Некоме се то свиђа, а некоме се не свиђа, што је нормално, али ви сте рекли да за све имате документацију и да све покривате, онда морамо да кажњавамо рачуноводство јер нема документацију. Ми се трудимо да радимо онако како сматрамо да треба да радимо, да радимо поштено, правично и исправно, никако другачије, а тражимо и сву документацију која мора да постоји”, поручио је председник Павић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
1 Comment
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
Varvarinac
Varvarinac
3 године раније

Opaaaaa, probudili se ovi, taman se brada ponadao da ce se izvuci za sve ono sto je radio.

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

1
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x