Пуштена у рад гондола Брзеће – Мали Караман на Копаонику

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је пуштању у рад новоизграђене гондолe која повезује Брзеће са Малим Караманом на врху Копаоника, првом завршеном пројекту из Програма “Србија 2025”, у чију је изградњу Влада уложила 27 милиона евра.

Брнабић је оценила да ће пуштање у рад ове гондоле пуно значити за мештане тог краја, с обзиром на то да добијају потпуно другачију перспективу развоја. “Гондола на Копаонику је већ друга која се отвара у последњих месец, два дана”, напоменула је премијерка, указавши на то да је укупна инвестиција за та два пројекта 40 милиона евра.

Она је поручила да ће упркос пандемији бити настављене инвестиције у туристичку инфраструктуру Србије, напоменувши да су неки од планираних пројеката “оживљавање” Голије и Старе планине, где постоји хотел, али нема довољно инфраструктуре.

Председница Владе је рекла да је један од пројеката и уређење Овчарско-кабларске клисуре, што је почело да се ради упоредо са изградњом ауто-пута до Пожеге.

“Србија се пробија као туристичка дестинација и добро је што паралелно са борбом против коронавируса и инвестирамо. Када пандемија прође, имаћемо додатне садржаје да понудимо и домаћим и страним туристима и у томе ћемо имати конкурентну предност”, нагласила је премијерка.

Она је изразила наду да ће то бити могуће још ове године, а свакако је сигурно да ће бити 2022. године, указавши на то да је пројекат изградње ове гондоле завршен пет месеци пре рока.

Председница Владе је рекла да су људи невезано за гондолу већ на Копаонику и да се нико није заразио коронавирусом на скијању, већ у кафићима, због чега је повећан инспекцијски надзор у угоститељским објектима.

Брнабић се, након обраћања медијима, провозала новом гондолом, а пуштању у рад ове жичаре присуствовале су и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Матић је изразила задовољство због тога што је овај пројекат успешно завршен пре планираног рока, најавивши наставак улагања у туристичку инфраструктуру. Она је оценила да гондола у време пандемије, као једна од највећих инвестиција у туризму, враћа оптимизам и наду да је опоравак туризма могућ и да ће се десити брзо.

Министарка је поручила да је Србија у највећој кризи показала да има и снаге и да је спремна да одговори на изазове успешном вакцинацијом против коронавируса, која је предуслов за опстанак туристичког сектора.

“Када имунизацију успешно окончамо, пројекти као што је ова гондола допринеће не само развоју Копаоника, него и целокупне општине Брус, а верујемо и много интензивнијој туристичкој активности током лета, што је недостајало нашем најпознатијем планинском центру”, навела је Матић.

Према њеним речима, гондола ће пружити прилику и пољопривредницима и привредницима тог краја да развијају свој посао, а младима да виде своју будућност овде.

Она је указала на то да је ресорно министарство од 2015. до 2020. уложило 125 милиона динара у развој туризма на овој дестинацији, од чега је 100 милиона динара инвестирано у развој ски центра и најавила наставак улагања у Копаоник као туристичку дестинацију, прецизиравши да су напори државе, уз залагање привредника, допринели порасту туризма за 33 одсто у последњих неколико година.

Матић је истакла да је 2020. година за Копаоник, упркос пандемији, била сјајна и да је забележена рекордна посећеност, уз напомену да је прошле године на тој планини било 105.000 туриста, што је пораст од 23 одсто у односу на 2019. годину.

“Подаци говоре да када плански развијате дестинацију, радите на инфраструктури и свако одговорно ради свој посао и кризне ситуације могу бити прилика за раст, што је Копаоник и показао”, закључила је она.

Влада Србије је уложила у изградњу гондоле 27 милиона евра, а радови су почели у јуну прошле године. Гондола, чија је дужина трасе 3.741 метар, савладава висинску разлику од 843 метра и од Брзећа до врха Копаоника стизаће се за нешто више од 12 минута.

Капацитет гондоле, која има 74 кабине са по 10 места, износи 1.600 особа на час, али је пројектована тако да је могуће повећати број кабина на 111, а број превезених путника на 2.400 по сату.

5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x