Амбасадор Ирана Рашид Хасан Пур Баеи посетио СБ “Меркур”

Специјалну болницу “Меркур” у Врњачкој Бањи посетио је амбасадор Ирана у Србији Рашид Хасан Пур Баеи у циљу сарадње и трансфера знања, односно упознавања са програмом рехабилитације у српским бањама како би се такав модел применио и у Ирану.

Домаћини посете иранског амбасадора у Србији били су председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, директор СБ “Меркур” др.сци.мед Дејан Станојевић, секретар Удружења бања Србије Владан Вешковић и председник Кластера здравственог и медицинског туризма Србије Миодраг Миљковић.

“Нашем драгом госту, његовој екселенцији Рашиду Хасану Пур Баеиу представили смо најновији здравствени програм у “Меркуру”, пост – ковид рехабилитацију која представља, с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, актуелну тему у области здравственог туризма. Овај програм намењен је онима који су прележали корона вирус и представља највећу потребу данашњег друштва и неопходност за адекватан опоравак и живот људи”, наводи директор СБ “Меркур” др.сци.мед Дејан Станојевић појаснивши да је циљ овог програма да у бањском амбијенту, уз мултидисциплиниран медицински надзор и персонализовани план лечења, отклони све физичке симптоме након прележане болести.

“Програм је креиран пажљивом анализом стручњака и комбинацијом услуга које омогућавају комплетан и дугорочан опоравак у најкраћем могућем року”, наглашава др.сци.мед Дејан Станојевић.

Ирански амбасадор у Србији имао је прилику да се упозна са Врњачком Бањом, обишао је и хотел “Фонтана” и ризорт “Соларис”, wеллнесс и спа центре у “Меркуру”, хипербаричну болницу. На састанку са домаћинима амбасадору је представљен српски модел бањске рехабилитације, инвестиционе ситуације у Врњачкој Бањи и “Меркуровог” модела пословања.

Разматрани су исто тако различити модели сарадње и донети су закључци о будућим заједничким активностима, а разговарало се и о могућностима размене туристичких тура по успостављању безвизног режима, као и о доласку иранских инвеститора у српске бање.

Закључено је да се ова сарадња настави посетом делегације Ирана, као и узвратне посете ради увида у стање иранских бања које немају организован систем бањског лечења и рехабилитације, јер су то бање тзв. дневног типа.

“Амбасадор Србије у Техерану његова екселенција Драган Тодоровић иницирао је ову посету, а организатор је био Кластер здравственог и медицинског туризма Србије. Српски бањски модел представљен је у Техерану маја 2018. године, на Међународном здравственом конгресу исламских земаља, када је препознат потенцијал српских бања и потписан Меморандум о разумевању и сарадњи између Кластера здравственог и медицинског туризма Србије и Центра за развој за развој туризма у исламским земљама. Годину дана касније, на истој конференцији, ја и председник Кластера Миодраг Миљковић били смо учесници у оквиру организованих панела када је иранска страна показала интересовање за трансфер технологије бањског туризма по моделу “Меркура”. На 15-ом заседању Мешовитог комнитета за привредну сарадњу Србија – Иран, одржаном 2018. године у Београду, сарадња је истакнута као приоритетна област”, подсећа др.сци.мед Дејан Станојевић, директор СБ “Меркур”.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x