Србија посвећена развоју обновљивих извора енергије

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали најавио је да ове године започиње реализација пројекта изградње самобалансираних соларних електрана капацитета један гигават са батеријским системима за складиштење електричне енергије, што је највећа инвестиција у обновљиве изворе енергије у Европи у овој години.

Мали је, након састанка са финансијерима пројекта, којем је присуствовала и амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид, навео да су у овај пројекат укључене најбоље светске компаније, финансијске институције и агенције попут УС Ексим, МИГА, Шведске извозно-кредитне корпорације и других.

Он је истакао да се очекује да ће се реализацијом овог пројекта, који би требало да буде завршен 2028. године, обезбедити додатни гигават електричне енергије из обновљивих извора, са годишњом производњом од 1,2 терават-часова.

Према његовим речима, Србија је у потпуности посвећена зеленој транзицији, развоју обновљивих извора енергије и улагањима у овој сектор, а економским развојем у последњој деценији отворила je врата великим европским пројектима.

“Само прошле године привукли смо 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција”, навео је потпредседник Владе, додавши да сада највеће компаније енергетског сектора желе да улажу у пројекте у Србији.

Он је саговорницима представио све досадашње резултате Србије, истичући да је у прошлој години, која је економски била тешка за цео свет, наша земља остварила раст БДП-а од 2,5 одсто, а да ове године планира раст од 3,5 одсто.

“Желимо даља улагања и увек смо отворени за разговоре који подразумевају иновације и технологије. Сви предложени пројекти се савршено уклапају у планове Србије да прати зелену агенду”, нагласио је Мали.

Потпредседник Владе је упутио позив заинтересованим компанијама да се укључе и у пројекте у вези са изградњом ЕКСПО комплекса, будући да је то пројекат од велике важности за Србију, на којем су иновације и нове технологије добродошле.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x