У нашој земљи коронавирусом заражено 4.465 особа, у Варварину 17

Заменица директора Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да су од последњег извештаја до данас до 15 часова тестирани узорци 2.440 особа, од којих је 411 било позитивно на коронавирус.

На територији Расинског округа присуство корона вируса до данас је потврђено код још 14 особа и то 13 у Крушевцу и 1 у Варварину. Од последица заразе вирусом КОВИД-19 од почетка епидемије у Расинском округу преминуло је 15 људи, од чега 5 у Варварину и то 3 мушкарца и 2 жене.

Са територије варваринске општине Ветеринарском специјалистичком институту Краљево до данас је послато 42 узорака брисева, док се 37 особа налази на Одељењу за инфективне болести у Крушевцу.

У свим општинама Расинског округа регистровано је присуство вируса КОВИД-19 и то у Крушевцу 111, у Варварину 17, Ћићевцу и Александровцу по 6, Трстенику 4 и Брусу 2, док је на тестирање послато укупно 527 узорака.

Дарија Кисић Тепавчевић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија пренела да је у последња 24 часа умрло још девет особа, а да је хоспитализовано укупно 3.006 пацијената. Према њеним речима, на респиратору се налази 131 пацијент, док је укупно тестирано 23.398 особа.

Она је нагласила да су од девет преминулих, седам особа мушког, а две женског пола, просечне старости 69 година. “У нашој земљи су од почетка епидемије преминуле 94 особе, а смртност у овом моменту износи 2,1 одсто”, додала је Кисић Тепавчевић.

Она је навела да је од укупно тестираних 4.936 здравствених радника, коронавирус потврђен код 533, а да 1.062 здравствена радника чекају резулат тестирања. Највише хоспитализованих пацијената смештено је у КБЦ “Земун” 340, при чему је на респиратору њих 25, затим у КБЦ “Звездара” 324, од чега 13 на респиратору, навела је она

Кисић Тепавчевић је додала да је у КБЦ “Драгиша Мишовић” смештен 301 пацијент, од којих је 36 на механичкој вентилацији, а на Инфективној клиници КЦС смештена је 61 особа, од којих је шест на респиратору.

На Пулмологији КЦС је смештено 80 пацијената, од којих четири на респиратору. У старој згради КЦ Ниш смештена су 202 пацијента, а у новој 175, при чему је на респираотору 18 пацијената, напоменула је Кисић Тепавчевић. Она је додала да је у КЦ Војводине, од135 пацијената, осам на респиратору, у КЦ Крагујевац од 97, 15 је на респиратору, док је у Општој болници у Панчеву смештено 150 особа.

На ВМЦ Карабурма је 71 пацијент, од којих је шест на респиратору. На Београдском сајму смештено је 398 пацијената, укупно у нишком Чаиру и хотелу Центротурист 221 пацијент, док је у Дому студената Медицинског факултета Ниш 170 пацијената, пренела је она.

Кисић Тепавчевић је указала на то да је на Новосадском сајму 176 пацијената, у новопазарској Средњој медицинској школи “Два хероја” 20, а у Бањи Јунаковић код Апатина 13 особа.

Према њеним речима, став струке по питању кретања за Васкрс је једногласан и потпуно јасан – било какво окупљање и понашање које ће да повећа ризик за наставак инфекције је нешто што је висок ризик за генерално здравље популације.

“Ту немамо никаквих компромиса. Стручно медицинско мишљење засновано на доказима је врло јасно”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Она је истакла да су свака недеља и сваки дан кључни, све до момента када укупан број новооткривених случајева континуирано буде – нула.

Заменица директора Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” упозорила је на то да се епидемиолошка ситуација може променити за дан и да се не смемо опустити, већ учинити све напоре да се што пре изборимо са епидемијом.

“Без обзира на то што стално истичемо да смо задовољни током епидемијске криве, појединачни случајеви и појачано оболевање у одређеним групама, као и смртни исходи, показују да се епидемиолошка ситуација може променити за дан”, нагласила је она и још једном позвала на додатне напоре у борби са коронавирусом.

Она није могла да каже до када ће и шта од мера трајати и када ће оне бити релаксиране, али је изразила уверење да се, ако се и даље будемо одговорно и савесно придржавали мера и ако не буде више ексцесних ситуација, може очекивати да ће ускоро доћи до силазног тока на кривуљи епидемије.

Такође, Кисић Тепавчевић је додала да се по питању коронавируса у Србији не може изузети ниједан део наше земље и да вирус увек пронађе пут до осетљивих особа.

Имунолог Срђа Јанковић најавио је да ће у Србији ускоро почети терапија крвном плазом у лечењу COVID 19. “Антитела су један од механизама отпорности уз специфичне тзв. меморијске ћелије. И једно и друго спречава да особа која је преболела коронавирус поново оболи дуги низ година, а можда и доживотно”, рекао је Јанковић.

Он је објаснио да антитела из крвне плазме реконвалесцената могу да се користе као допунска терапија код одређених пацијената код којих постоје услове да тако нешто може да помогне. Јанковић је напоменуо да се то односи на особе које још немају довољан број својих антитела, а имају ризик од теже клиничке слике.

Епидемиолог Предраг Кон оценио је да је случај са Геронтолошким центром у Нишу, где је заражено више од 140 корисника, додатно оптерећење капацитета КЦ Ниш, али и да ће имати утицаја и на капацитете здравственог система Ћуприје, Параћина, Алексинца, Прокупља и Лесковца, где је вирус много активнији него у осталим деловима Србије.

Кон је указао на то да се у Нишу и околним градовима открива већи број позитивних на коронавирус, у односу на број тестираних, него у другим деловима Србије, а да се у Војводини ситуација смирује где је, како је истакао, испод 10 одсто позитивних међу тестираним док у Нишу и другим градовима у окружењу та бројка иде до близу 50 одсто.

Он је навео да је у КЦ Ниш 377 здравствених радника позитивно на коронавирус и додао да је у тој установи тренутно 18 пацијената на респиратору и да су сви у ризичном стању. Кон је нагласио да је доста урађено на припреми друштва везано за епидемије и да ће се врло вероватно у будућности на томе доста радити.

“Ово је озбиљна опомена. Морамо прво да изађемо из овог, па да размишљамо о евентуалном другом таласу. У сваком случају број респиратора у односу на претходни период значајно је увећан. Мислим да је о томе довољно размишљано и да ће за други талас који је обично нижи од првог, капацитети бити довољни”, истакао је Кон.

Имаћемо низ тестова који ће у међувремену бити урађени, правилније ћемо моћи да процењујемо колико је становништва имунизирано. Пратићемо развој вакцине за будућност, а везано за терапију пратиће је клинички лекари, објаснио је он.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1294

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x