Отворен COVID-19 прихватни центар у Крушевцу, кинески епидемиолози обишли Општу болницу

Министар одбране Александар Вулин, директор Безбедносно информативне агенције (БИА) Братислав Гашић и делегација кинеских експерата обишли су данас Халу спортова која је претворена у објекат за потребе масовног прихватног центра због вируса COVID -19.

У изјави за медије пуковник Раде Рњаковић, командант Команде за развој Расинске бригаде и Гарнизона Крушевац, поменуо је значајно учешће војске у организовању овог простора по најбољим стандардима.

Припадници Војске Србије – рода АБХО својим возилима врше дезинфекцију градских улица, дезинфиковали су круг Опште болнице Крушевац и прилазне улице, а почели су дезинфекцију и по селима. Такође, војска учествује у обезбеђивању болница, социјалних установа и допремању средстава за дезинфекцију.

Братислав Гашић, директор БИА, захвалио се председнику Републике Србије Александру Вучићу што је послао у Крушевац експертски тим из Русије и данас експертски тим из Кине чиме је још једном доказано челично српско- кинеско пријатељство и руска братска љубав великим донацијама и стручној помоћи. Гашић се захвалио и кинеској делегацији која је дошла да размени искуства са нашим лекарима како би заједно победили ову пошаст.

У Расинском округу је укупно 144 заражених вирусом COVID -19, 15 особа је преминуло, а 1 је излечен. Гашић је нагласио да ће од данас бити затворени сви паркови на територији града Крушевца, а појачаће се и контрола по већим селима за време полицијског часа, како би се спречило ширење вируса. Он се захвалио и грађанима Крушевца који се придржавају мера Владе, али је замолио и мали број оних који не поштују одлуке Владе да почну да мисле на своје здравље и здравље својих породица.

Напоменуо је да је за опремање овог прихватног центра Клуб привредника Крушевца обезбедио кревете, Штаб за ванредне ситуације града Крушевца јастуке, постељину и ћебад, а из донација – 2 ЕКГ апарата, 2 ултразвука.

Приликом обиласка Братислав Гашић, директор БИА, поклонио је безконтактне топломере и пулсне оксиметре крушевачком Дому здравља и Општој болници.

Александар Вулин, министар одбране рекао је да је одлуком Кризног штаба Србије опремљена ова болница у Крушевцу са одговарајућим медицинским особљем и медицинском опремом. Подсетио је да је председник Републике Србије Александар Вучић одрадио велики посао, обезбедио је респираторе, новац за војску и полицију, плате, велику помоћ из Кине и Русије.

“Сада је на сваком од нас да видимо да ли смо одрадили свој део посла, да преузмемо одговорност за себе и друге и да поштујемо одлуке Владе и савете лекара”, истакао је Вулин посебно се захваливши Братиславу Гашићу на великом ангажовању око обезбеђивања помоћи не само за Крушевац, већ и за друге градове, а захвалност је упутио и здравственим радницима који нам помажу да заједно победимо ову пандемију.

Др Савко Марковић, заменик директора Опште болнице и нови директор ове теренске болнице др Саша Зајић су се захвалили на консултацијама које су имали са руским експертима  и на данашњој посети кинеске делегације и искуствима која су пренели.

Нагласили су да ће у овом објекту бити смештени пацијенти са благом клиничком сликом и да има укупно 130 лежајева, а постоји и трпезарија и дневни боравак, просторија за пријем пацијената,  просторија за докторе и медицинске сестре, просторија за прегледе, санитарни мокри чвор. Комплетан простор у објекту и око објекта покривен је сигурносним камерама, опремљена је соба са видео-надзором, пуштена је у рад  WiFi мрежа, а постављен је и тв пријемник у трпезарији.

Делегација кинеских експерата на челу са др Лин Бинг Лијангом  је дала високу оцену за опремљеност ове теренске болнице – медицинска опрема и особље, распоред просторија, подела по зонама – од чисте до тампон зоне, вођење рачуна о потреби пацијената. Нагласили су да се отварањем теренских болница смањује притисак на остале здравствене установе чији су капацитети попуњени и да се у њима могу сместити лакши пацијенти, који су до сада били у кућној изолацији и нису  поштовали мере изолације. Рекли су да су извршене одличне припреме и да је овај простор спреман за пријем пацијената.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1294

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x