Усвојен први ребаланс буџета општине Варварин за 2021. годину

Одборници Скупштине општине Варварин на 11. заседању локалног парламента усвојили су завршни рачун буџета општине Варварин за 2020. годину, извештаје о раду председника општине, Општинског већа, Општинске управе, Општинског правобранилаштва, Центра за социјални рад, као и извешај о раду и финансијском пословању Дома здравља “Др Властимир Годић” за 2020. годину.

Донета је одлука и о именовању директора Центра за социјални рад за општине Варварин и Ћићевац, а једна од најважнијих тачака била је први ребаланс општинског буџета за 2021. годину. Образлагајући одлуку о првом ребалансу буџета, председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић је истакла да је увећање на приходној страни 11.771.894,00 динара, што значи уштеду у 2020. години.

Општина Варварин добила је од стране Министарства за државну управу и локалну самоуправу и 819.000,00 динара за финансирање израде адресних таблица и бројева тако да ће све улице у насељеним местима на територији општине Варварин добити своје табле са називима.

“На дан 31.12.2020. године на рачуну општине Варварин у плусу је било 18.092.894,00 динара, од тога 6.321.000,00 на име пренетих неутрошених средстава већ предвиђених одлуком о буџету општине Варварин за 2021. годину тако да овим ребалансом распоређујемо средства до 18.092.894,00 динара, а у питању је 11.771.894,00 динара од укупног износа који се на нашем рачуну буџета нашао 31.12.2020. године”, навела је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

За комуналне делатности повећана су средства у износу од 150.000,00 динара, а ради се о средствима навењеним за услуге координатора за безбедност на раду, за радове на изградњи водоводне мреже у Бачини, а за које је општина Варварин добила средства у износу од 6.900,000,00 динара од стране Кабинета министра без портфеља за развој недовољно развијених општина.

“Општинским буџетом за ову годину планирали смо 4.900,000,00 динара за радове на изградњи водоводне мреже у Бачини, тако да ће већ у јуну месецу почети радови на завршетку изградње водоводне мреже у Бачини, у износу од око 12 милиона динара”, најавила је председница општине и додала да је од стране овог Кабинета општина добила и 1,8 милиона динара за израду Плана развоја општине Варварин за период од 2021. до 2028. године.

За пројекат сигнализације, а који се ради због уређења Пословне зоне у Селу Варварин, планирано је 200.000,00 динара. Председница др Виолета Лутовац Ђурђевић подсетила је одборнике да је за уређење Пословне зоне општина од Министарства привреде добила 25 милиона динара који ће бити утрошени за изградњу комплетне канализационе мреже и реконструкцију путне инфраструктуре.

“Уређењем Пословне зоне створићемо услове за довођење инвеститора, с обзиром да већ сада имамо заинтересоване компаније из Бугарске, то писмо о намерама смо послали Министарству привреде и на основу тога смо и добили та средства. Извођач радова је изабран, а саму процедуру око конкурса спровело је Министарство привреде”, објашњава председница општине.

Ребалансом је повећан и износ студентских стипендија и једнократне новчане помоћи у износу од 800.000,00 динара, а на основу већ поднетих пријава ученика.

Расписана је и јавна набавка за асфалтирање улица у четири месне заједнице, 16. јуна је отварање понуда, а радиће се на асфалтирања улица у Бачини, Бошњану, Обрежу и Залоговцу, док се припрема документација за спровођење поступка асфалтирања за Доњи и Горњи Крчин.

“Ми у овом тренутку на рачуну за капиталне инвестиције имамо 40 милиона динара и великим инвестицијама које је буџет општине Варварин од стране ресорних министарстава и Владе Републике Србије ми смо сада на стабилним ногама и можемо да расписујемо јавну набавку, која је сада у висини од 23 милиона динара, у једном даху.

За израду Плана детаљне регулације Индустријске зоне у Горњем Катуну издвојено је 800.000,00 динара. “Улазимо у поступак израде Плана детаљне регулације, а с обзиром да је пројекат “Чиста Србија” проширен и на изградњу канализационе мреже у Горњем Катуну, већ наредне године имаћемо све услове за потенцијане инвеститоре и на тој локацији”, истакла је председница варваринске општине.

“Од септембра месеца 2020. године, када је конституисана локална власт, руководство општине Варварин обезбедило је и донело 94 милиона динара у буџет општине Варварин, што је једна петина укупног буџета општине Варварин, а кроз разне пројекте који се реализују у нашој општини”, закључила је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

На дневном реду 11. седнице Скупштине општине усвојени су и предлог одлуке о објављивању општих и других правних аката, затим предлог одлуке о одржавању јавних зелених површина, предлог одлуке о измени и допуни одлуке о одређивању носиоца искључивог права за обављање делатности на територији општине Варварин у 2021. години, као и предлог Локалног акционог плана запошљавања за 2021. годину.

5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x