Велики јубилеј певачког друштва “Бошко Југовић” ове године под неповољним условима

Певачко друштво “Бошко Југовић” у Трстенику једно је од најстаријих певачких друштава у Србији. Ове године, нажалост под неповољним условима, чланови и руководство друштва обележиће 150 година постојања.

“Певачко друштво, односно хор “Бошко Југовић”, основали су 1870. године угледни трстенички трговци, а главни иницијатор и први диригент хора био је тадашњи учитељ Танасије Милановић који је донео и правило хора и његов програм рада. Од тада хор представља Трстеник и до данашњих дана учествује на свим важним културним манифестацијама. Занимљиво је да је то у почетку био искључиво мушки хор, а доласком руског диригента Ивана Виденовског, двадесетих година двадесетог века и девојке су постале чланови хора”, наводи историчарка Јелена Вукчевић.

“На свим својим наступима ово друштво је истицало своју конзервирану заставу на којој је писало “Трстеничка певачка дружина Бошко Југовић”. Осим заставе, друштво је имало и свој печат који је, нажалост, изгубљен. Зна се само да је био округлог облика и да је на њему био натпис као на застави, а у средини печата био је лик Бошка Југовића на коњу. Застава је и данас очувана и налази се у просторијама друштва”, каже историчарка Јелена Вукчевић.

После паузе певачко друштво је обновљено 22. децембра 1989. године захваљујући др Балтићу, сениору Владици Батоћанину и недавно преминулом члану хора Добрици Стевићу. Од тада па даље хор функционише у саставу трстеничке цркве “Света Тројица”, под диригентском палицом Бранислава Лазаревића, подсећа Милан Миодраговић, члан хора “Бошко Југовић”.

“Хор изводи у својим наступима црквену хорску музику, при обележавању важних датума црквених празника служи се литургија и при обележавању свих значајних датума, Дана општине Трстеник, Дана ослобођења и других манифестација”, додаје Миодраговић.

Председница овог трстеничког певачког друштва Бисерка Таралић додаје да ове године нема прославе јубилеја као у претходном периоду, због познате ситуације са вирусом корона, али и због болести појединих чланова и оних који нажалост нису међу живима.

“Снимањем филма о друштву обележиће се годишњица и тиме подсетити на значај јубилеја, а друштво има велике планове за наредну годину који ће се постепено реализовати у зависности од развоја ситуације”, најављује Бисерка Таралић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1350

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 17. мај Залоговац; 18. мај Обреж; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x