У Трстенику отворена изложба пешкира “Шири, шири, вежени пешкири”

У трстеничком Завичајном музеју отворена је занимљива изложба пешкира која носи назив “Шири, шири, вежени пешкири”, а коју прати квалитетан каталог. Ауторка ове изложбе је историчарка Јелена Вукчевић, док је основна идеја изложбе скретање пажње на положај сеоских жена који је и данас маргинализован.

“Изложени пешкири су из трстеничког краја и из наше збирке која броји укупно 69 пешкира, а које нисмо овде изложили све него само један део пешкира. Оно што можемо рећи то је да се пешкири према употребној вредности деле у три групе, пешкири за свакодневну употребу, украсни пешкири и пешкири који су коришћени приликом неких обичаја или обреда”, истиче ауторка Јелена Вучковић.

Она наводи да су пешкири за свакодневну употребу највише и најчешће ткани од лана или конопље, имали су више начина за употребу, са њима су домаћице покривале испечени хлеб, храну у кући, покривана је и корпа у којој је ношена храна на њиву или у ливаду, а користили су се и после умивања или купања за брисање.

“Украсни пешкири су били пуни различитих боја и шара, затим пешкири који су коришћени приликом народних обичаја, односно обреда. Употребљавани су за кићење аутомобила на свадбама, носили су их причвршћене шналом девери, стари сват, војвода, младенци, али су пешкири коришћени и данас је то случај при тужним обредима, односно сахранама”, додаје ауторка Јелена Вукчевић, историчарка Завичајног музеја Трстеник.

Изложба је отворена током децембра месеца и сви који воле ову врсту уметности могу свакодневно, уз поштовање свих превентивних мера заштите, да је погледају сваког радног дана у времену од 7 до 15 часова у Завичајном музеју Трстеник који функционише у оквиру трстеничког Народног универзитета.

5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x