Заједничко саопштење председника Вучића и патријарха Иринеја, полицијски час неће бити прекинут на Васкрс

Председник Републике Александар Вучић разговарао је телефоном са Његовом светошћу патријархом српским г. Иринејем. Након разговора издато је заједничко саопштење које су усагласила два кабинета.

“Председник Вучић је истакао да разуме потребу народа и Цркве за прославу највећег хришћанског празника, Христовог васкрсења, за коју је Свети Cинод, брижно и очински се старајући за своје вернике, замолио државни врх. Ипак, због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, слушајући мере и упутства која налаже струка, нисмо у могућности да укинемо забрану кретања током трајања полицијског часа”, наводи се у саопштењу.

Његова светост патријарх Иринеј је приметио да су након саопштења Светог Синода многи, а неки чак и званични представници, давали непримерене изјаве стварајући необјективну медијску слику, која би могла да штети угледу српске цркве, као и српске државе, нетачно интерпретирајући намеру и цркве и државе.

“СПЦ је до сада поштовала и поштује прописане мере и препоруке Владе Републике Србије, а држава се старала да не доноси наредбе већ најдобронамерније препоруке, за добробит верника свих традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији”, стоји у заједничком саопштењу.

Председник Вучић је изразио уверење да ће СПЦ тако поступати и убудуће и на тај начин наставити да учествује у борби против ове светске пошасти. Председник је искористио прилику да се захвали српској цркви на показаном високом степену друштвене одговорности и указаној помоћи, уз уверење да ћемо јединствени изићи из ове борбе као победници.

“Надајући се разумевању СПЦ и верујућег народа, председник Вучић је Његовој светости и верном народу честитао наступајући празник над празницима древним православним поздравом: Христос васкрсе!”, наведено је у заједничком саопштењу председника Републике Александра Вучића и патријарха Иринеја.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x