28. заседање Крушевачке књижевно-филозофске школе

У оквиру Видовданског програма, у петак је почела са радом 28. Крушевачка филозофско-књижевна школа чија је овогодишња тема “Филозофија и књижевност и модерни медији”. Првом седницом председавао је Марко Недић.

Ова тема детектована је као неопходна потреба критичког и аналитичког сагледавања кључних узрока настанка, облика појављивања, граница и последица друштвених, културних, стваралачких, филозофских, идеолошких, политичких и других промена, изазова и противречности на богатој и драматичној друштвеној и културној мапи Србије у 20. веку.

У име организатора, крушевачког Културног центра, госте је поздравио директор мр Мирослав Смиљковић. Он је пожелео успешан рад свим учесницима и подсетио на историјат рада Школе, која од 1989.године утискује својеврстан печат у интелектуални миље Србије. Прво заседање одвијало се под називом “Историја и слобода”, након чега су се низале актуелне, друштвено одговорне, занимљиве, разноврсне и инспиративне теме са учешћем најугледнијих мислиоца, филозофа и књижевника.

Еминентни скуп је отворила заменик градоначелника Крушевца Весна Лазаревић. “Драго ми је што данас могу да отворим Крушевачку филозофско-књижевну школу и надам се да ћете својим активним учешћем у раду обогатити њен садржај и потврдити место које она, као дугогодишња и јединствена заједничка институција филозофа и књижевника,има у културном животу Србије у нашем времену”, истакла је она.

Током два дана биће одржане  4 седнице, уз учешће преко 30 активних излагача, док ће након рада Школе сви радови бити, као и увек, објављени у Књижевно-филозофском зборнику.

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x