36. “Падешки кладенац” ове године окупио више од 200 учесника

У порти цркве Покрова Пресвете Богородице у Падежу одржан је 36. по реду Међуокружни сабор народног стваралаштва “Падешки кладенац”. Првог дана саборовања одржана је ликовна колонија, а у вечерњим сатима у Дому културе одржан је и концерт КУД-ова “Полет” из Падежа и “Бошко Југовић” из Бошњана. Другог дана сабора изложена су старинска народна јела, слике настале на ликовној колонији, а одржана је и смотра изворних група Расинског, Рашког, Нишавског и Моравичког округа.

Чедомир Милосављевић из Културно просветне заједнице Културног центра Крушевац истиче да је ове године на “Падешком кладенцу” учешће узело 16 Културно уметничких друштава из четири округа, а најбоље од њих, по оцени стручног жирија, такмичиће се на републичкој смотри у селу Божевац, општина Мало Црниће.

“Ове године имамо преко 200 учесника, сабор прати и избор за најепшу саборицу, прву и другу пратиљу, избор за најдилбера, избор за најбаку, а организујемо и избор најбољег јела зготивљеног на традиционални начин и ту се деле награде за прво, друго и треће место”, наводи Чедомир Милосављевић.

На ликовној колонији учествовало је ове године 10 сликара, а Јованка Лалић једна је од нових учесница која је кренула стопама свог покојног оца, Падежанца и учесника на свим ликовним колонијама у овом селу, у оквиру “Падешког кладенца”. Тема њених радова је углавном природа, а радови су уље на платну.

У такмичарском делу за најбоље зготивљено јело на традиционалан начин већ другу годину заредом учествује и Удружење жена “Дар” из Бошњана. Вредне Бошњанке прошле године су освојиле прво место, а ове године, у конкуренцији пет екипа, биле су друге.

“Ове године смо припремили нека домаћа јела типа кувани купус са сувим ребарцима, пребранац, сарме, поред тога имамо више врста сланих и слатких пита и више врста колача. Наравно, на трпези је увек присутно и наше домаће воће, а имамо и од пића домаћи сок од вишања, бело вино и домаћу ракију”, наводи Јелена Марковић из Удружења жена “Дар”.

Период између два “Падешка кладенца” обележили су велики инфраструктурни радови на уређењу путне инфраструктуре у овој Месној заједници. Председник Савета МЗ Падеж Немања Јаковљевић наглашава да је само у протеклих 12 месеци асфалтирано 7 улица, изграђен је и мост на Глобарској реци, а велики планови следе и за наредни период.

“Ми смо се ове године базирали на уређење локалних и регионалних путева у нашој Месној заједници, изграђен је мост на Глобарској реци и вредност те инвестиције је 18 милиона динара, асфалтирано је седам улица, реконструисан је и део регионалног пута Крушевац – Крагујевац, деоница кроз Падеж, а реконструисан је и пут Падеж – Вратаре, кружницом, у дужини од 2.5 км”, наводи Јаковљевић.

Он додаје да ће и у наредном периоду акценат бити стављен на уређење путне инфраструктуре, а у плану су и радови на уређењу цркве у Падежу, као и школског дворишта ОШ “Васа Пелагић” где се тренутно уређују тротоари око школског игралишта и школе. У плану је и асфалтирање пута Падеж – Крвавица у дужини од око 2км.

Организатори 36. “Падешког кладенца” су Културни центар Крушевац, Месна заједница Падеж, КУД “Полет” из Падежа, а покровитељ, као и претходних година, Град Крушевац.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x