Занимљива изложба у трстеничком Музеју

Виши кустос у Замку културе “Белимарковић” у Врњачкој Бањи Јелена Боровић Димић, ауторка је занимљиве изложбе аустријског инжињера Франца Винтера у трстеничком Музеју. Током 19-ог века Винтер је у Трстенику и Врњачкој Бањи пројектовао више познатих објеката, а у Трстенику је пројектовао дворишни парк куће Катића и прву школску зграду коју данас зову Комитет.

“Инжињер Франц Винтер је веома значајна личност у развоју Врњачке Бање, долазио је у више наврата у њу, а 1890. године дао је регулациони план Врњачке Бање, смернице развоја Бање, затим уређења бањског парка, препоручио је како да се он уради, саградио је прву стаклену башту у историјату врњачког парка. Дао је и низ архитектонских планова, а један је од учесника надзора градње виле “Белимарковић”. Винтер је такође радио и основни план тадашње народне гостионице, а после “Петровића” то је државна гостионица”, подсећа Јелена Боровић Димић.

Она додаје да и један од познатих бањских лекара, Ђока П. Јовановић, помиње 1900. године да је инжињер Франц Винтер урадио много више за Врњачку Бању и због тога је ова изложба историјско научног типа, па је свакако треба погледати у трстеничком Музеју.

Замак културе “Белимарковић” је овом изложбом отпочео обележавање 150 година организованог бављења туризмом, односно формирање “Основателног фундаторског друштва 1868. године”, међу чијим члановима и оснивачима је било и неколико трстеничана.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x