Министар просвете Младен Шарчевић у обиласку крушевачких школа

Крушевац су данас посетили министар просвете Младен Шарчевић и начелник Школских управа Републике Србије  Јасмина Ђелић, са сарадницима. Они су са градоначелником Драгим Несторовићем, замеником градоначелника Весном Лазаревић и помоћником Јеленом Милановић обишли подручно одељење ОШ „Драгомир Марковић“ у Великој Ломници, основне школе „Нада Поповић“, „Брана Павловић“ у Коњуху  и  “Станислав Бинички“ у Јасици, као и ПУ „Ната Вељковић“.

За Mинистра и сараднике, малишани из Велике Ломнице приредили су програм и том приликом га упознали и са историјатом школе изграђене још давне  1934. године. Од 1971., због смањења броја ђака постаје четворогодишња, а данас је похађају у две смене, ученици првог и трећег и другог и четвртог разреда.

Након Велике Ломнице, наредна локација је била основна школа „Нада Поповић“, најбројнија крушевачка основна школа са око 1300 ђака распоређених у 50 одељења. Последњих година бележи се и благи пораст броја ученика, а по резултатима завршних испита превазилазе чак и републички просек.

Министар просвете Младен Шарчевић је рекао да је визија просветне политике у наредном периоду подизање квалитета образовања, већи степен улагања и враћање угледа наставном кадру као реформаторима друштва. Школе које постижу добре  успехе добиће одређени степен аутономије и финансирање у складу са постигнутим резултатима.

Министар Шарчевић је подсетио и  да је потписано Поглавље 26  (придруживање Европској унији)  које се тиче образовања, што ће омогућити  коришћење претприступних европских фондова у износу од 70 до 80 милиона евра. Средства која ће се обезбедити на тај начин планирана су за опремање школа и набавку наставних  средстава. Такође, биће реорганизовани и Савети родитеља по новом концепту, а радиће се и на унапређивању дуалног образовања.

У Градској управи министар је затим одржао састанак са руководством Града, са темом оснивања Пољопривредног факултета у Крушевцу, у сарадњи са нишким Универзитетом.  Градоначелник Драги Несторовић изјавио је да се неопходне процедуре приводе крају и додао да се воде преговори и о Факултету за физичку културу и васпитање који би едуковао тренерски кадар.

У контексту високошколског образовања и очувања научног потенцијала, један од приоритета биће и Институт за крмно биље.

Након састанка са руководством Града, министар се сусрео и са директорима свих школа у Крушевцу, а разматрана је актуелна проблематика у овој важној друштвеној области.

Извор и фото: крушевац.рс

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x