Србија спремно дочекује јесен у борби против епидемије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је данас у Крушевцу да су бројке у вези са коронавирусом много боље и да је мањи удар на наш здравствени систем, изразивши уверење да, ако се овако настави, талас који ће можда доћи на јесен или зиму неће бити гори него у марту или јулу ове године.

Брнабић је у касарни “Расина” у Крушевцу, заједно са министрима здравља и одбране Златибором Лончаром и Александром Вулином, положила камен темељац за нову ковид болницу капацитета 500 лежајева.

Нова болница, чија градња ће, како је истакла, коштати 1,72 милијарде динара, знатно ће олакшати борбу против коронавируса на зиму, а биће изграђена до 15. децембра.

Премијерка је поручила да се болница гради за евентуални други талас вируса, додавши да се у ту сврху граде и нове лабораторије за ПЦР тестирање и да се подижу капацитети за успешну борбу против невидљивог непријатеља.

“Ако вакцина стигне брзо, ако се сви заједно будемо успешно борили са вирусом, а грађани буду дисциплиновани, као и до сада, и не буде потребе за овом болницом као ковид здравственом установом, она бити модерна, мултифункционална здравствена установа на услузи грађанима Крушевца и Расинског округа”, поручила је Брнабић.

Према њеним речима, претходних недељу дана срушено је 4.380 метара квадратних старих објеката и очишћено 4.150 кубних метара шута, како би се простор припремио за изградњу болничког комплекса.
Премијерка је подсетила и на то да се у Крушевцу припремају и капацитети за додатно ПЦР тестирање.

Ми смо у општу болницу Крушевац у последњих пет година доста уложили, запослили смо и преко 330 лекара, медицинских сестара и техничара, док је 61 лекар био на специјализацији. Уложили смо и око милион евра само у нову опрему. То је било у сврху јачања нашег здравственог система, али се испоставило да је изузетно важно када смо суочени са оваквом опасношћу, рекла је Брнабић.

Она је апеловала на грађане да наставе да се држе свих епидемиолошких мера, носе маску, држе физичку дистанцу, свакодневно перу руке што је чешће могуће, да не пазе само на себе, већ и на све ближње.

То је једини начин како можемо да победимо. Бројеви изгледају боље, удар на наш здравствени систем је мањи. Желимо да омогућимо пре јесени и зиме да здравствени радници добију одмор, навела је премијерка.

Брнабић је исказала посебну захвалност Војсци Србије, рекавши да без ње не би била могућа успешна борба против коронавируса.

Од 16. марта припадници Војске Србије свакодневно су ангажовани на подршци цивилним структурама, грађанству, општинама, како би се изборили и били што безбеднији у нашој земљи, нагласила је она, подсетивши на то да су припадници Војске ангажовани на вођењу привремених болница, којих у овом тренутку има 11 у шест градова широм Србије, са 5.522 лежајa.

Она је подсетила и на то да су припадници Војске Србије свакодневно ангажовани на биолошкој дезинфекцији широм земље и додала да је све то показатељ колико је наша војска спремнија.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x