Одржан састанак Радне групе за безбедност и заштиту новинара

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић одржале су данас састанак са члановима Радне групе за безбедност и заштиту новинара.

Заменик Републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић обавестио је присутне о активностима тужилаштва у предметима напада на новинаре у протеклом месецу и од почетка ове године. Стаменковић се нарочито осврнуо на случајеве новинара Милана Јовановића, Јелене Зорић, Дашка Милиновића и Марка Видојковића.

Он је, када је реч о случају новинара Марка Видојковића, известио да је Републичко јавно тужилаштво, у сарадњи са надлежним органима у Аустрији, идентификовало особу М. Н. као осумњичену. Реч је о особи која живи у Бечу, у Аустрији.

Републичко јавно тужилаштво је по хитном поступку послало замолницу аустријским надлежним органима за спровођење истражних радњи. Уколико се утврди да је реч о кривичном делу које је почињено на територији Аустрије надлежни органи те земље ће преузети даље поступање.

Од почетка ове године евидентирана су 52 предмета која се евентуално односе на угрожавање безбедности новинара, а према оцени РЈТ позитивно је што су у свим предметима предузете хитне радње и што је у 48 предмета евентуални извршилац идентификован, док је од почетка 2016. године, од када се воде посебне евиденције у овој области, нешто више од 60 одсто случајева коначно решено.

Заштитник грађана представио је Платформу за евиденцију напада и притисака на новинаре. Платформа је израђена у сарадњи са десет медијских и новинарских удружења, асоцијација и синдиката који су се усагласили о категоријама и подкатегоријама напада и притисака на новинаре.

Планирано је да се Платформа попуни са подацима о нападима и притисцима на представнике медија које имају различита медијска и новинарска удружења, као и да се повеже са СОС телефоном за пријаве напада на новинаре.

На састанку је договорено да Радна група коју је формирало Министарство правде, а која се бави изменама и допунама Кривичног законика, у што краћем року изради парцијалне измене које се односе на кривична дела угрожавања безбедности новинара.

Анализу о томе претходно је израдио професор Стојановић, у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији.

Председница Владе је предложила да се организује заједнички састанак са свим медијским и новинарским удружењима, како би се још једном размотрили предлози за измену Кривичног законика који се односе на новинаре, и истакла да је јако важно да се ове парцијалне измене и допуне усагласе и усвоје у што краћем року.

На састанку је било речи и о дешавањима након одлуке друштвене мреже Твитер да поједине медија означи као ”медије који сарађују са Владом”. Међународна федерација новинара још раније је осудила овакво поступање Твитера.

Поред тога, разговарало се и о последицама које је ова одлука изазвала у медијима. Констатовано је да велику штету наноси таргетирање и квалификација медија, и од стране медија и од стране политичара, јер се тиме продубљује вербално насиље.

На састанку је још једном закључено да је изузетно важно да што већи део медијске заједнице буде укључен у рад ове радне групе, уз договор да се следећи заједнички састанак одржи 30. септембра.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x