Прослављена песничка слава града Крушевца – Икона Пресвете Богородице Тројеручице

Традиционална манифестација – Песничка слава Икона Пресвете Богородице одржана је на истоимени празник, на летњој сцени КПЗ Крушевац, а у организацији Културног центра Крушевац. Програм је осмислио и водио Небојша Лапчевић, Јасмина Милић Бановић је била колачар овогодишње славе, а пре самог програма пресечен је славски колач у Цркви Лазарици.

У програму су наступили: књижевник Милован Ерац, оснивач славе и песници: Вељко Стамболија, Момир Драгићевић, као и песници Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ: Љубодраг Обрадовић, Љиљана Тамбурић, Данијела Јевремовић, Јована Марковић, Немања Петронијевић и Светлана Цеца Станковић, а певала је Јана Милановић из КУД-а “Станислав Бинички” из Јасике.

“Икона Пресвете Богородице Тројеручице најпоштованија је у српском народу. Према предању, икона Тројеручица је исцелила руку Светог Јована Дамаскина, који се борио против иконобораца те га дамаски калфа казнио одсецањем руке. Ожалошћен, Свети Јован се молио пред иконом Пресвете Богородице и тада се догодило чудо. Богородица га је исцелила. Из захвалности за учињену милост, Свети Јован је икони Богородице придодао још једну руку. Тако је икона названа Тројеручицом”, објашњава Љубодраг обрадовић, председник Удружења песника Србије – Поезија СРБ са седиштем у Крушевцу.

Прослава празника Чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице одржава се на Хиландару на Светој Гори, где се икона и налази.

“Икона је дуго била чувана у дому Немањића. Када су Турци окупирали Србију, монаси из Студенице су икону везали за једног магарца и пустили га да иде по Божјој вољи. Магаре се, прошавши кроз читаву Србију и Македонију, на крају зауставило код Свете Горе. Од тада се она налази у Хиландару”, каже Љубодраг Обрадовић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x