Акција добровољног давања крви у Црвеном крсту

Завод за трансфузију крви Ниш у среду 12. септембра организује акцију добровољног давања крви у просторијама Црвеног крста у Варварину. Акција ће се реализовати у периоду од 08 до 14 часова, наводи се у најави.

Завод за трансфузију крви Ниш, у сарадњи са Црвеним крстом, мотивише младе људе на добровољно давање крви. Критеријуми за давање крви нису високи, потребно је да особа има од 18 до 65 година, да се добро осећа, да задовољава граничне вредности хемоглобина и има више од 50 килограма. Пре давања крви препоручује се лагани доручак.

Добровољно давање крви са циљем спашавања људских живота је хуман чин и заснива се на принципима добровољности, анонимности, неплаћености и солидарности.

Према Закону о трансфузијској медицини крв ће прикупљати, тестирати, процесирати и дистрибуирати пет овлашћених институција – Институт за трансфузију крви Србије, као највећа установа овог типа у земљи, покрајински завод у Новом Саду, Завод за трансфузију крви у Нишу и завод у Крагујевцу, као и Институт за трансфузиологију ВМА.

Поред ових центара, крв ће прикупљати и Црвени крст Србије у организованим акцијама на терену, као што су досад то радила удружења добровољних даваоца.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x