Крушевац добио средства за отварање регионалног иновационог стартап центра

По јавном конкурсу за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара које је расписао Кабинет министра без портфеља задужен за иновације и технолошки развој аплицирао је “Бизнис инкубатор Крушевац” заједно са Локалном самоуправом града Крушевца. Уговор са министром др Ненадом Поповићем, у Влади Републике Србије, потписали су градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић и директорка “Бизнис инкубатор центра” Драгана Богдановић.

“Потписана су прва три уговора за отварање регионалних иновационих стартап центара у Крушевцу, Суботици и Пироту. Ови пројекти су вредни укупно 89 милиона динара. Ако желимо да имамо успешне младе иноваторе, будуће технолошке предузетнике, стартап компаније, морамо да омогућимо младима да имају најмодернији простор и опрему за рад. Управо ће то добити у регионалним иновационим стартап центрима”, рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он је истакао да ће поред најмодерније опреме, корисници регионалних иновационих стартап центара имати на једном месту сву стручну, менторску и консултантску подршку за реализацију својих предузетничких идеја.

“Имаће најбоље предаваче и менторе који ће им помоћи да своје идеје претворе у конкретне производе и услуге, а које могу да пронађу своје место на домаћем и глобалном тржишту”, рекао је Поповић и додао да је овај програм направљен у сарадњи са колегама и експертима из Америке, Кине, Израела, Финске, Немачке, Русије. Он је нагласио да су све ове државе имале проблем са недовољно развијеном иновационом инфраструктуром у својим регионима у прошлости.

Такође,  отварањем регионалних иновационих стартап центара даје се једнака шанса младима у целој Србији.

“Сада ће и млади у мањим местима имати услове да искажу своје иновационе и предузетничке потенцијале као њихови вршњаци у великим градовима, попут Београда, Новог Сада и Ниша. Јер ко зна, можда се баш у регионима и мањим местима у Србији, као некада у Смиљану или Идвору, крије неки нови Никола Тесла или нови Михајло Пупин, којег тек треба да откријемо, Желимо да млади остану у Србији и да овде отварају своје стартап компаније. Хоћемо да им омогућимо да у Србији развијају своје идеје и да одавде мењају друштво, животе људи, па и читав свет на боље”, поручио је Поповић.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић захвалила се министру Поповићу и напоменула да ово даје могућност да млади у својим срединама, након завршетка студија, могу у свом граду да покрену сопствени бизнис и на тај начин унапреде живот своје породице, као и бољитак за локалну заједницу.

“Надам се да ће будући предузетници својим добрим идејама и бизнис плановима разгранати посао и омогућити запошљавање већег броја радника, а Град Крушевац је увек ту за сваку евентуалну помоћ и подршку”, оценила је градоначелница Палуровић.

На питање новинара, директор “Бизнис инкубатор центра” Драгана Богдановић изнела је податке о садашњим и будућим “станарима” овог центра.

“Ми за све своје кориснике, било да су нови или су већ у инкубатору, организујемо бројне семинаре и предавања како започети бизнис, односно како га још више унапредити. Бизнис инкубатор у Крушевцу ради од 2008. године, а до сада је 57 субјеката користило његове услуге. Статистички гледано, преко 70% предузетника, који су своје прве кораке у пословању својих предузећа започели у БИЦ, још увек раде и на тај податак смо јако поносни”, рекла је директорка Богдановић.

Укупан износ одобрених средстава је 42.157.819,93 динара, учешће града Крушевца није предвиђено, док је учешће Бизнис инкубатора 2.179.025,50 динара.

Цео пројекат је подељен у три сегмента:

– адаптација простора и привођење намени, износ одобрених средстава – 17.704.978,03 динара;

– опремање Регионалног иновационог стартап центра Расинског округа – 18.612.841,90 динара;

– реализација програма рада и управљање РИСЦ, износ одобрених средстава –  5.840.000,00 динара.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x