Александар Радосављевић: Успешно спроведена сарадња са ГИЗ-ом

Општина Варварин је 25. новембра 2015. године започела сарадњу са ГИЗ/СДЦ Пројектом који је финансирао додатно ангажовање 3 сарадника у трајању од 5 месеци, за обављање послова пописа непокретности за потребе Локалне пореске администрације у Варварину. Сарадња је продужавана два пута, а до успостављања међусобне сарадње дошло је на захтев Општине Варварин.

Шеф Локалне пореске администрације у Варварину Александар Радосављевић наглашава да су проблеми са којима се ово одељење суочавало број недовољно запослених (два запослена у сталном радном односу и један радник који је радио на одређено време), некомплетна и неажурна база пореских обвезника и непостојање тачних података о земљишту.

“У 2015. години Локална пореска администрација је располагала са 5.184 пореске пријаве, док је у 2016. години тај број повећан за 2.852 пореске пријаве, као и за 1.988 пореских обвезника. У овом периоду су исправљени подаци у 1.349 пореских пријава, због грешака које су настале приликом ранијих попуњавања, док је поред тога постојао велики број пореских пријава на умрла лица које су пребачене на њихове наследнике тако да је знатно смањен број решења која су гласила на умрла лица, која су као таква, по правилу, ненаплатива”, истиче Радосављевић.

Он наглашава да је, на основу спроведених активности пописа, ЛПА Варварин у мају месецу 2016. године први пут донела решења о утврђивању пореза на имовину физичких лица за пољопривредно, шумско и грађевинско земљиште, а повећане су и наплата изворних прихода за 55,20%, наплата пореза на имовину за физичка лица за 81,30% и наплата пореза за правна лица за 68,30%.

Када је реч о техничкој помоћи Пројекта, Радосављевић са задовољством истиче да је ЛПА имала стручну подршку од стране ГИЗ/СДЦ експерата, помоћ у решавању практичних проблема, а биле су организоване и радионице са компетентним предавачима.

“ЛПА Варварин ће и у наредном периоду радити на што потпунијем ажурирању базе података пореских обвезника, уз очекивање да ће и наплата изворних јавних прихода бити у порасту, на шта указују и досадашњи показатељи”, поручује шеф овог одељења Александар Радосављевић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x