Амбасадор Индије у посети Крушевцу

Крушевац је посетила Амбасадор Индије у Београду, Њена Екселенција Нариндер Чохан и у разговору са градоначелником Крушевца Драгим Несторовићем разговарало се о могућностима поновног оживљавања сарадње, која се на државном нивоу већ обнавља недавном посетом тадашњег премијера, а сада председника Републике Србије, Александра Вучића.

С обзиром да Њена Екселенција Нариндер Чохан први пут посећује Крушевац, градоначелник Крушевца Несторовић је упознао са карактеристикама овог града у свим сегментима, са акцентом на развојним пројектима и плановима за наредни период.

Амбасадор Индије је нагласила пријатељске везе између наше две државе које се базирају на “међусобном поверењу, разумевању и подршци у најважнијим међународним политичким питањима”. “Став Индије у погледу територијалног интегритета Србије је такође принципијелан и доследан”, наставила је Њена Екселенција “и мени је посебно драго што се након 30-ак година поново оживљавају односи у свим сферама”.

Као примарну, свакако треба навести економску сарадњу, област пољопривреде, фармацеутску индустрију, IT сектор. До сада је већ потписано више међудржавних Споразума, између осталог о Заштити билатералних односа, Споразум о трговини, науци и технологији, туристичкој сарадњи, информационој области…

Сарадњу треба “спустити” и на локални ниво што подразумева представљање наших пројеката и потенцијала индијским привредницима који су заинтересовани за улагање, пре свега, у пољопривреду. Затим, има много простора за размену у области образовања и културе, а Амбасадор Нариндер Чохан споменула је и могућности коришћења програма Владе Индије, којим је у целини “покривено” финансирање обуке запослених, а у циљу подизања капацитета и могућности, као и ефеката рада. Слични програми постоје и за студенте, а њихово коришћење унапредиће и ниво сарадње на нивоу држава.

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић иницирао је и предложио потписивање Протокола о пријатељству и сарадњи са неким од градова у Индији, што је резултирало и званичним позивом за посету како Амбасади, тако и овој нама пријатељској држави, од стране Њене Екселенције Нариндер Чохан.

Током овог састанка, једна од тема је било и обележавање Међународног дана јоге у Србији, 17.јуна, који ће на пригодан начин бити обележен у више српских градова, а разговору у Кабинету градоначелника Крушевца присуствовали су и директор крушевачке Гимназије Биљана Дачић и менаџмент Високе пословне школе из Крушевца.

крушевац.рс

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x