“Баба и унучићи” победници V “Тољевачке купусијаде”, у такмичењу учествовала и екипа из Ирака

У Тољевцу је у недељу одржана V “Тољевачка купусијада” где је, у такмичарском делу програма, учешће узело 37 екипа које су се такмичиле у припремању најукуснијег специјалитета од купуса. Победу је однела екипа “Баба и унучићи” из Крушевца, а манифестација је постала и међународног карактера пошто је учествовала и екипа која је представљала Ирак и припремала традиционални арапски купус.

Стручни жири, који су чинили проф. Горан Кузмановић и кувари специјалисти Лазар Крстић и Марко Ивановић, одлучио је да прво место додели екипи “Баба и унучићи” која се представила заиста одлично, са чак 8 радова и са веома богатим штандом. Друго место на овогодишњој “Тољевачкој купусијади” освојила је екипа “Мишко Парцане” из Парцана, док је треће место припало екипи “Марџин” из Витановца код Краљева.

Вођа екипе “Баба и унучићи” Зорица Стошић нам је рекла да је ово њихово прво учешће на “Тољевачкој купусијади”, али су до сад учествовали на разним манифестацијама где су освајали бројне награде. У екипи је било свих њених седморо унучића који су са баком, заслужено, проглашени победницима ове гастрономско – туристичке манифестације.

“Данас смо кували купус на 5 начина, представили смо се са осам радова, имамо купус у котлићу, у црепуљи, у грнчету, погачу у црепуљи, лепињу у црепуљи, купусник, проју, удробицу јагњећу и прасећу у главици купуса, то су све наши специјалитети”, набраја Зорица Стошић.

Екипа “Мишко Парцане” припремала је домаћи купус, а главни кувар ове екипе, Горан Јевремовић, наглашава да је њихов специјалитет један од најбољих, са више врста различитог меса, углавном од домаћих животиња. “Данас смо кували купус са јагњетином и прасетином и, нормално, са стандардним зачинима црвеном паприком, белим и црним луком”, објашњава Јевремовић.

Драган Петровић, вођа екипе “Марџин” из Витановца, награђене трећим местом на овогодишњој “Тољевачкој купусијади”, наглашава да су се ове године представили са купусом куваним по старом рецепту и по старом обичају. “Купус, суво место, алева паприка, све оно што иде у прави купус. Нема никаквих тајних додатака, само стари, традиционални рецепт”, каже Петровић.

Председник Друштва ирачко – српског пријатељства и директор Културног центра Месопотамија, Сабах Ал – Зубеиди из Ирака ове године се такмичио са својом екипом у Тољевцу припремивши традиционални ирачки купус и представивши традиционалну ирачку кухињу.

“Ово је величанствена манифестација и хоћу овде да прикажем нашу ирачку кухињу, како ми кувамо купус код нас у Ираку. У наш купус иде овчије ребро, кобасице, а кува се отворен, код нас се не кува затворен купус. Желим да се више зближе наша два народа, српски и ирачки, две кухиње и два традиционална јела. Види се да је специјалитет тотално другачији, али је укус на неки начин сличан”, рекао нам је Сабах Ал – Зубеиди.

Удружење “Лепота Левча” из Драгова представило се на V “Тољевачкој купусијади” са својим специјалитетом, а Мирјана Марковић из овог удружења наглашава да су кували купус у земљаном лонцу, по старом рецепту.

“У наш купус иду сува сланиница, сува ребра, свеже месо и, наравно, зачини. Ово нам је прво учешће овде у Тољевцу, а до сад смо учествовали у Стрижилову, Сабору “Прођох Левач, прођох Шумадију”, код нас у Драгову на манифестацији “Златна кока” и на још много манифестација”, каже Мирјана Марковић.

Организатор и иницијатор “Тољевачке купусијаде”, која је постала и бренд темнићког краја, Радивоје Томић истиче велико задовољство овогодишњом организацијом и великим бројем учесника, али и чињеницом да је од ове године манифестација попримила међународни карактер.

“Манифестација је протекла у најбољем реду, имамо доста и учесника и посетилаца, 37 екипа са по најмање десетак учесника, на бини у порти наше цркве програм је извело пет културно – уметничких друштава, али и певачке групе и вокални солисти. Одржано је и песничко вече уочи “Тољевачке купусијаде”, а отворена је и изложба слика, тако да смо веома задовољни манифестацијом”, истакао је Томић.

Награђеним екипама уручени су пехари и медаље, а на V “Тољевачкој купусијади” наступила је и певачица и глумица Тијана Вучетић, Петројка из хит серије “Село гори, а баба се чешља”. За најмлађе је обезбеђен луна парк, а за нешто старије и шатор где уз добру музику, купус и печење могу да уживају до касно у ноћ.

Организатори “Тољевачке купусијаде” и ове године су Удружење грађана “Дисићева традиција” из Тољевца и Општинска библиотека Варварин, а покровитељ је Општина Варварин.

3.8 4 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x