I “Врденовачки дани” успешни, 20 екипа се такмичило у кувању гулаша

У Врденовцу, историјској локацији изнад Обрежа, у недељу су одржани први по реду “Врденовачки дани”, манифестација шареноликог карактера коју, поред културно – уметничког програма, сајамских изложби и изложби слика, прати и “Врденовачка гулашијада”, такмичење у припремању посластице од меса домаћих и дивљих животиња. Овогодишњи победник је екипа “City Caffe” из Варварина, друго место освојили су “Поморавски врбаци” из Обрежа, а треће “Јелоње” из Обрежа.

Стручни жири оцењивао је такмичарске екипе, којих је у Врденовцу било 20, што је одличан одзив за старт манифестације која ће, по речима Небојше Николића, председника Удружења грађана “Врденовачки орлови”, који су и организатори и иницијатори манифестације, постати традиционална, са циљем проширења и омасовљења.

“Имамо данас 20 екипа које такмиче у спремању гулаша, имамо и пар екипа које су изразиле жељу да за себе и своје госте испечу прасиће и јагњиће, али 20 такмичарских екипа данас учествује у такмичењу. Припремљен је и богат и забавни културно – уметнички програм у коме учествују два културно – уметничка друштва тако да се надам да су сви наши гости уживали”, рекао нам је Небојша Николић.

Посећеност манифестације надмашила је очекивања, па је тако у Врденовцу присутно било више стотина посетилаца из Обрежа и околних места, поред нешто више од 200 учесника у такмичарском делу програма. Николић, са правом, оцењује да ће манифестација трајати дуго година.

“Ово су први “Врденовачки дани”, а име манифестације носи назив баш због тога што је манифестација шаренолика и није везана само за храну. Наши пријатељи су изразили жељу да кувају гулаш, зато смо и организовали такмичење у кувању гулаша, Браварија “Сибин” је обезбедила награде за прво, друго и треће место. Надамо се да дуго година “Врденовачки дану” трају и увек ће бити одржавани у првој недељи августа”, наглашава Николић.

Данијела Петровић је са својом екипом дошла из Рујишта, општина Ражањ, а њихов такмичарски специјалитет је гулаш у црепуљи од мешаног меса, са кромпиром, паприком, зачинима које није хтела да открије, пошто је то њихова кулинарска тајна, али је нагласила да и сама земља, црепуља, гулашу даје посебан и лепши укус.

“Избенички мунгоси” су припремали свој, јухорски гулаш, а вођа екипе Горан Антић истиче да се у лонцу нашло и домаћи, али и дивље месо. Њихов гулаш је комбинација јунетине и меса од дивље свиње и још неких тајних састојака, а како каже у Врденовац су дошли по награду зато што је њихов гулаш најбољи.

Традиционални гулаш је припремала и екипа “Оградари” из Обрежа, а кувар ове екипе Борко Радосављевић нам је рекао да се у казану кувао гулаш са две врсте меса од дивљачи. Очекују победу, али су учешће у “Врденовачким данима” узели пре свега због доброг дружења и одличне атмосфере.

Александар Брзић представник је екипе “Ловци на јелене” из Обрежа и обавестио нас је да је њихов главни кувар био задужен да припреми гулаш од три врсте меса, домаће и дивље свиње и, наравно, како и само име екипе гласи, од меса срне.

За културно – уметнички део програма задужени су били КУД “Боки 4. јули” из Параћина и фолклорна секција Основне школе “Вук Караџић” из Поточца, али и млади хармоникаш Јован Живановић из Варварина.

У сајамском делу изложени су производи од меда, “Јухорске виле” су изложиле своје џемове и припремале палачинке за учеснике и посетиоце, а Верица Живановић, предузетница из Варварина, која се бави сликарством и пчеларством, изложила је своје производе од пчелињих производа и представила своја уметничка дела.

I “Врденовачки дани” су протекли у одличној атмосфери, а посетиоци су могли да се добро проведу током дана у дегустацији гулаша, а затим до касно у ноћ под шатором печењаре “Николас”, уз добру музику, хладно пиће, вруће печење и добар роштиљ.

3.7 3 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x