Бачинска “Долина” освојила шведско тржиште, Швеђани стални гости

У центру Темнићког виногорја, у Бачини, налази се винарија “Бачина вино” заснована на традицији гајења винове лозе и производње вина породице Милутиновић. Годинама већ велики број Швеђана, у сезони бербе грожђа, долази у овај крај како би пар дана уживали у гостопримству и дружењу са мештанима, доброј храни и вину и очаравајућим пејзажима Бачинске долине.

По речима Александра Милутиновића, једног од власника винарије “Бачина вино”, у овом тренутку винарија под виноградима у свом власништву има 5ха, али се активно ради и на озбиљном проширењу и подизању нових засада, као и у улагању у технологију.

“Наша прича почиње од 2004. године кад су засађени виногради, у том пројекту су учествовали и Швеђани, који су и сувласници и од тада почиње и наша сарадња са Шведском. Ради се о засадима на 5ха површине, са производњом од 20 до 25 хиљада литара вина и то белог, црвеног и розе вина. Швеђани су ту као једна важна компонента, већина нашег вина извози се у Шведску, један део остаје у Србију, али све је веће интересовање и приметили смо да све већи број власника ресторана се укључује и желели би да дођу овде”, објашњава Милутиновић.

Хелена Тимесон бави се увозом вина у Шведску, сарађује са винаријама широм света, а сад је ред дошао и на Србију и на Бачину, а све са циљем како би се боље упознала са тим шта ова темнићка винарија има да понуди.

“Пошто сарађујемо са целом Европом и тај део континента нам је познат, фалио нам је овај део Европе који је непознат у Шведској и сад тражимо специфичан тип вина који Алекс производи овде, црвена вина типа Бордо. Данас смо пробали неколико тих вина, вина која су за ширу употребу и која су врло чиста, имају израђен тон, а Каберне совињон произведен у овом крају нам се баш свиђа зато што има посебан укус и мирис”, рекла нам је Хелена Тимесон.

Она наглашава да јој се веома свиђа Темнићки крај који има заиста велики туристички потенцијал, а поред добре хране и пића гостопримство домаћина и дружење са мештанима су оно што ствара добар предуслов за развој туризма и у Бачини.

“Што се тиче нашег поновног доласка у овај крај, апсолутно ћемо поново доћи. Данас смо повели своје муштерије које купују вина од нас за потребе својих ресторана, а све како би их обучили у вези ових вина, како их ускладити са храном која се код нас нуди, тако да ћемо се видети опет овде у Бачини”, поручује госпођа Тимесон.

Власница ресторана “Cafe del Ulson” у Малмеу Гуне Лиунке – Вестлон истиче да је први пут у овом делу света и да није очекивала овакво гостопримство, нагласивши да је позитивно изненађена како нашом традицијом, тако и храном и пићем које овај крај нуди.

“Обавезно ћу поново доћи овде, а повешћу и своје особље из ресторана. У нашем ресторану углавном на менију преовладава италијанска храна, а ово вино које смо овде пробали баш одговара уз храну коју припремамо”, каже госпођа Лиунке – Вестлон.

Јуна Сперсон, власник хотела у шведском граду ЕКФ први пут у Бачини боравио је пре 7 година нагласивши да је веома изненађен како развојем производње вина у протеклих неколико година, тако и свим осталим што је имао прилике да види и у међувремену се, према његовим речима, у њему развила нека врста љубави према Бачини.

“Довешћу особље свог хотела овде како би их обучили да на неке нове начине нашу храну комбинујемо са вашом. Црвену “Долину” продајемо већ неколико година, тако да најдражим гостима бих препоручио комбинацију цревеног меса и неког соса од црвеног вина, та комбинација увек функционише најбоље”, каже Јуна Сперсон.

У дворишту винарије “Бачина вино” поводом завршетка сезоне бербе грожђа одржана је и ликовна колонија, као и културно – уметнички програм у коме су наступили чланови КУД-а “Боки 4. Јули” из Параћина, док су представнице Удружења жена “Лада” из Варварина гостима из Шведске поклониле туристичке каталоге “Добро дошли у наш Варварин”.

Манифестацији су присуствовали и представници локалне самоуправе, председник општине Варварин Војкан Павић, заменица председника Виолета Чолаковић, председник Скупштине општине Драгољуб Станојевић, његов заменик Братислав Ташић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, директор Општинске библиотеке Варварин Горан Ћеличанин, као и шеф кабинета председника општине Душан Драгичевић и председник Савета МЗ Бачина Владица Филиповић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x