Берба грожђа у Бачини приведена крају, успешна година за “Бачина вино”

У организацији винарије “Бачина вино”, у присуству гостију из амбасаде Краљевине Шведске у Београду и представника локалне самоуправе, протеклог викенда организована је друга по реду културно – привредна манифестација посвећена завршници бербе грожђа.

Вина из винарије “Бачина вино” су на недавно одржаном међународном такмичењу у оцењивању вина у Бечу освојила три медаље, две златне и једну сребрну, чиме је одато велико признање овој шведско-српској винарији у центру Темнићког виногорја.

Помоћник амбасадора Краљевине Шведске у Београду, Анет Јоргенсен (Anette Jörgensen), истакла је одушевљење припремљеним културно – уметничким програмом, али и изненађење квалитетом и укусом вина која се производе у овој винарији у Бачини. Изразивши изненађење тиме да се неко из Шведске бави винарством у Србији, она је поручила да ће ускоро поново доћи у Бачину како би видела село, винограде и све лепоте овог краја.

Александар Милутиновић подсећа на велику традицију винарства и виноградарства у Темнићу нагласивши да је циљ да ова манифестација постане традиционална и да се наредних година још више прошири. Он је један од сувласника ове винарије, док су остали власници шведски држављани који су у ствари и највећи узрок тога да ови виногради поново заживе.

“Приликом једне посете Бачини дошли су код мене у госте, одушевили су се овим крајем и наговорили су ме да старе винограде од моје бабе и деде, који су већ били зарасли, обновимо и засадимо. Тако је и почело са виноградима, па се наставило и са вином”, рекао је Милутиновић.

Оценивши да је род грожђа у виноградима у Бачини ове године смањен због неповољних временских услова, он је истакао да је квалитет ипак задовољавајући. “Прошле и претпрошле године имали смо фантастични квалитет грожђа, овде године очекујемо нешто слабији, али мислим да ће на крају бити добро и лепо вино”, очекује Милутиновић.

На једном од највећих и најпрестижнијих светских такмичења у оцењивању вина “AWC VIENNA – Wine Gala Night 2020” у Бечу, од укупно послатих три врста вина, вина “Dolina Barrique XVII” и “Dolina” (црвено суво вино), берба 2017, освојила су златне медаље, док је “Dolina Rose” освојило сребро што је, према Мулутиновићевим речима, било изнад свих очекивања и велико признање винима из овог краја.

Манифестацији су присуствовали и први секретар амбасаде Краљевине Шведске Хуанет Клангефелдт (Jeanette Klangefeldt), заменица председника Скупштине општине Варварин Јелена Весић, шеф кабинета председника општине Душан Драгичевић, директор Народне библиотеке Ћићевац Мишел Радовановић и председник Савета МЗ Бачина Владица Филиповић, док у су културно – уметничком делу програма наступили КУД “Боки 4. Јул” из Параћина и КУД “Моравац ветерани” из Ћићевца.

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x