Богат и садржајан програм овогодишњих “Јефимијиних дана”

Традиционална, културно – духовна манифестација “Јефимијини дани” одржава се већ пету деценију. Пандемија корона вируса онемогућила је њено одржавање прошле године, али ове године, захваљујући повољној епидемиолошкој ситуацији и попуштању мера, одржаће се у порти манастира Љубостиња од 15. до 17. јуна.

У сусрет овој манифестацији на платоу испред зграде општине Трстеник одржана је јединствена манифестација где су се посетиоцима представили витезови са једноручним мачевима, копљима и хелебардима, као и витезови на коњима у пратњи принцезе.

Чланови ансамбла “Руно и Херувими” дочарали су музику старе Србије, док сама манифестација “Јефимијини дани” почиње у уторак 15. јуна у вечерњим сатима, испред споменика Кнегињи Милици на платоу испред зграде општине Трстеник.

Председница општине Трстеник Милена Турк отвориће овогодишње “Јефимијине дане”, у музичком делу програма учествоваће ученици Музичке школе “Корнелије Станковић”, у делу програма “Од рода света и славна” беседиће песникиња Љиљана Хабјановић Ђуровић, а затим следи концерт Данице Црногорчевић и програм “Венац песникиња” у коме учествују Зорица Лешовић Станојевић, Слађана Ристић и Јелена Стоисављевић.

Другог дана ове манифестације, у среду 16. јуна, одржаће се округли сто на тему “Владарке и племкиње средњовековне Србије” у коме ће учествовати Катарина Митровић, Марко Алексић, Лариса Велимоновић, Кристина Митић, Борис Стојковски, Александар Узелац, Александра Костић Тмушић и Јелена Марковић.

На Омладинском тргу у 20 часова биће представљен пети по реду годишњак “Љубостињска приношења”, као и додела награде “Љубостињски крин”, учествују Драгиша Батоћанин, Љубиша Ђидић и Верољуб Вукашиновић, а у музичком делу програма наступају ученици Музичке школе “Корнелије Станковић”.

У завршном делу програма “Јефимијини дани”, у вечерњим сатима у Манастиру Љубостиња, Јефимији у част одржаће се молитва господња “Оче наш”, док ће Јефимијину “Похвалу светом Кнезу Лазару” говорити Јелена Ступљанин.

У програму “Песничка приношења” учествују наши познати писци Радомир Андрић, Матија Бећковић, Благоје Баковић, Драган Јовановић Данилов, Бранислав Матић, Бојана Стојановић Пантовић, Драгица Стојановић, Братислав Милановић и Бранислав Зубовић, затим следи додела награде “Јефимијин вез” где учествују Драган Лакићевић, Јован Пејчић и Никола Маринковић.

Наш познати фрулаш Бора Дугић наступиће у “Музичком приношењу” где учествују и ученици Музичке школе “Корнелије Станковић”.

Манифестацију “Јефимијини дани” пратиће и изложба икона из легата “Јефимијиних дана” у Музејској збирци Народног универзитета у Трстенику која ће трајати од 14. до 29. јуна под називом “Љубостињски запис”.

Организатор “Јефимијиних дана” је и овога пута Народни универзитет Трстеник, а покровитељи су општина Трстеник и Министарство културе Републике Србије.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x