Награда “Јефимијин вез” уручена Матији Бећковићу

Председник Одбора књижевне манифестације “Јефимијини дани” и директор Народног универзитета у Трстенику Данило Вуковић свечано је у Удружењу књижевника Србије у Београду уручио награду “Јефимијин вез” за 2019. годину нашем познатом и славном песнику и академику Матији Бећковићу који је захвалио на награди и затим одржао краћу беседу.

“Захваљујем на награди коју сам добио. Рећи ћу да је ова збирка наставак претходне под називом “100 мојих портрета”, која је била најпродаванија књига у Србији, где сам овековечио своје пријатеље и колеге који су оставили траг у мом животу. То је најличнија исповест будући да је у наслову 80 година које сам напунио 29. новембра 2019. године”, рекао је Матија Бећковић.

Ова награда није могла бити уручена на дан одржавања ове традиционалне књижевне манифестације у порти манастира Љубостиња, која је прошле године одложена због присутне пандемије корона вируса и поштовања мера Кризног штаба.

Образложење одлуке жирија о додели ове награде Матији Бећковићу присутнима је прочитао Јован Пејчић, а затим је о лику и делу нашег познатог и славног песника говорио Верољуб Вукашиновић, писац и директор
трстеничке Народне библиотеке “Јефимија”.

Присустнима су се обратили и Радомир Андрић, један од првих учесника ове манифестације 1971. године и Драгиша Батоћанин, уредник часописа ’’Песничка приношења’’,  а овом приликом представљени су 34. по реду “Јефимијини дани”, манифестација иначе слави редак јубилеј, 50 година од покретања и 30 година од обнављања због прекида.

Награду додељује општина Трстеник и садржи копије Јефимијине “Похвале светом кнезу Лазару” и новчани износ.

У делегацији општине Трстеник био је и Иван Нешић, члан Општинског већа задужен за културу, манифестацију доделе награде Матији Бећковићу водио Видак Масловарић, а у музичком делу програма учествовао је Драган Млађеновић – Шекспир.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x