Бранко Ружић: Више локалних социјално-економских савета за унапређење дијалога

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић присуствовао је колегијуму Социјално-економског савета (СЕС) у Крушевцу на којој је истакао значај Савета у доношењу политика владе: “Ова влада више него икад раније жели да тај дијалог још унапреди и усмери ка остварењу заједничких циљева – бољи животни стандард наших грађана”.

Он је стога изразио и задовољство што се формира више локалних савета, јер се на тај начин додатно унапређује дијалог локала и републичких власти.

“Србија сада има здраве основе на којима може да гради одрживи динамични привредни раст и зато је важно да искористимо потенцијал и ресурсе које имамо како бисмо омогућили и веће плате радницима, али и заустављање одлива радне снаге”, рекао је он.

Ружић је и додао да је МДУЛС приликом доношења прописа у вези радно-правног статуса и плата увек имало непосредну сарадњу са СЕС-ом и представницима репрезентативних синдиката, као и да ће у погледу наставка реформе система плата, ускоро пред народним посланицима разматрати два закона која се тичу рада и плата у јавним агенцијама.

Подсетио је да је ова година кључна за преговоре са синдикатима свих запослених у јавној управи, јер очекује рад на утврђивању критеријума за вредновање рада и учинка које захтевају нови прописи и реформа система.

Будући да СЕС разматра многобројна питања од важности за привреду, министар је и истакао да је један од постигнутих циљева реформе инспекција промена њиховог приступа и прелазак из репресивног у превентивни модел и пренео да ће инспектори од сада на основу годишњих планова надзора, у складу са проценом ризика одређених делатности, планом за сузбијање сиве економије и историје предузећа заједно вршити надзор.

“План заједничког инспекцијског надзора за ову годину усмерен је према субјектима чије робе или услуге битно утичу на степен сиве економије (кафа, дуван, брашно, базна уља) или на безбедност (ђачке екскурзије, линијски превоз) и здравље грађана (соларијуми, ароме за наргиле…)”, појаснио је министар.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x