Потписан протокол о сарадњи Аеродрома “Никола Тесла” и Аеродрома “Росуље”

У корпорацији “Трајал” у Крушевцу одржана је седница колегијума Социјално – економског савета Републике Србије са представницима града Крушевца (градоначелник Јасмина Палуровић, заменик градоначелника Весна Лазаревић, начелник Градске управе Иван Анђелић и помоћник градоначелника Мирољуб Ћосић), Синдиката, Уније послодаваца, а тема је била организовање и функционисање Социјално – економског савета града Крушевца.

Седници су присуствовали и министри рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Ђорђевић, државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и заштите животне средине Горан Триван, док је након састанка потписан Протокол о сарадњи између ЈП “Аеродром Росуље” и АД Аеродром “Никола Тесла” из Београда.

Смисао Протокола о сарадњи је пружање неопходне подршке и помоћи Аеродрома “Никола Тесла” у циљу обезбеђења услова за функционисање аеродрома “Росуље”. То конкретније подразумева заједничку израду анализа, елабората и друге пратеће документације која ће омогућити пре свега одрживи развој као најважнију компоненту.

Како је изјавио В.Д. генералног директора АД Аеродрома “Никола Тесла” Саша Влаисављевић, крушевачки аеродром биће оспособљен за одвијање ваздушног саобраћаја у сегментима који ће се временом проширивати (укључујући спортске, бизнис, комерцијалне летове и др.) У ту сврху, биће оформљен стручни тим сачињен од представника београдског аеродрома и Града Крушевца који ће заједнички и координисано радити на формулисању и реализацији постављених задатака.

В.Д. директора ЈП Аеродром “Росуље” Драгана Павловић напоменула је да се радови на изградњи одвијају према плану и да ће реализацијом овог пројекта Крушевац много добити на атрактивности код инвеститора, али и умногоме допринети свеукупном развоју Града.

Говорећи о састанку Социјално – економског савета града Крушевца који је претходио потписивању Протокола, министар рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Ђорђевић је рекао да је циљ Владе у овој области подстицање формирања мреже Локалних савета који ће директно утицати на рад Републичког, у смислу давања иницијатива, предлога решења, промена незадовољавајућих законских одредби и сл.

Крушевац је 19. град у коме је формиран Локални савет и први у Србији у коме је одржан састанак Републичког, а ова чињеница, истакла је градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић, говори о томе да је Крушевац препознат као генератор позитивних промена, развоја и проактивног односа према привредном окружењу као и да се придружује напорима Владе на унапређењу дијалога између послодаваца и Синдиката. Том приликом, подсетила је на изузетну сарадњу коју остварује Град са ресорним министарствима и Владом, уз чију помоћ се реализују и многи капитални пројекти.

Изнетом ставу придружио се и председник Већа савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић подвлачећи управо оживљавање социјалне компоненте као најбитније у преговорима у које се укључују и представници Владе. Без трипартитних разговора нема ни квалитетног решења, као ни потребног консензуса свих актера.

Председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић изјавио је да је корпорација “Трајал” у фази реанимације и да у том процесу има велику подршку локалне самоуправе, као и државе.Изграђено је неколико нових погона, а у плану су и две нове фабрике. С обзиром да компанија тренутно запошљава преко 1200 радника, веома је битно да они буду задовољни статусом и правима, а до задовољавајућих решења може се доћи само транспарентним разговором у који су укључене све заинтересоване стране са искристалисаним ставовима. “Трајал” је добар пример датог решења као могућег и одрживог и може послужити као илустратор сарадње запослених, односно Синдиката, послодавца и државе, чије учешће је  у великој мери резултирало оваквим пословним исходима.

На састанку републичког Социјално – економског савета (такође одржаног у Крушевцу), поднете су иницијативе за доношење Националне стратегије у овој области, за измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији , као и за измене Закона о порезу на имовину и укидање Закона о привременом умањењу пензија, а дата су и мишљења на нацрте Закона у области рада.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x