Ћићевац представља Македонију у такмичењу “Србија у ритму Европе”

У оквиру манифестације “Србија у ритму Европе” општину Ћићевац посетила је амбасадорка Републике Македоније, њена екселенција Вера Јовановска Типко и представници организационог одбора ове манифестације и том приликом је на градском Тргу испред зграде Општинске управе у Ћићевцу, у част амбасадорке, дечији хор отпевао химну Македоније.

Након традиционалног дочека на улазу у зграду Општинске управе приређен је свечани пријем где је представљен привредни и културни потенцијал општине Ћићевац, а након пријема амбасадорка Македоније са домаћинима и представницима манифестације “Србија у ритму Европе” обишла је Дечији вртић у Ћићевцу и кулу Тодора од Сталаћа у Град Сталаћу.

Повод ове посете је сарадња, повезивање и грађење мостова између младих преко интезивирања културне сарадње, а све то кроз музику која нас спаја, рекла је њена екселенција Вера Јовановска Типко.

“Мисли локално, делуј глобално је увек био мото амбасаде Републике Македоније и тим поводом желим да упутим поруку да ова моја посета општини Ћићевац је поводом интезивирања сарадње у свим сегментима где смо нашли заједнички интерес, а то су култура, спорт, просвета, привреда, туризам и пуно тога”, истакла је амбасадорка Вера Јовановска Типко.

Она је додала да је други повод посете Ћићевцу заједничка успешна реализација пројекта амбасаде Републике Македоније и организације “Србија у ритму Европе” који је одавно започет. “Наша заједничка порука је да будућност остаје младима и ова сарадња треба да пошаље поруку за равноправност између младих, промоцију мултикуртуларизма, пријатељство и сарадњу, како на локалном, тако и на регионалном нивоу”, поручила је амбасадорка Републике Македоније додавши да од ове године почиње и реализација пројекта “Македонија у ритму Европе”.

Кроз овај пројекат у којем поред наше земље учествује и Македонија наставља се успешна сарадња са Македонијом, поручио је председник општине Ћићевац Златан Кркић и истакао да неговање побратимства и пријатељства између македонских градова и општине Ћићевац траје више од двадесет година.

“У склопу пројекта “Србија у ритму Европе” општина Ћићевац ове године представља Републику Македонију песмом коју ће извести наша деца на такмичењу овог месеца. Мени је посебно драго да је нама додељена Република Македонија зато што многе везе Ћићевца и Свети Николе, општине у Македонији, повезују наше градове и мени је посебно драго да то дружење од педесетак година настављмо и сада доласком амбасадорке”, нагласио је Кркић.

“Србија у ритму Европе” је једна од највећих и најпознатијих манифестација забавно-такмичарског карактера у Србији, подржана од стране 25 амбасада држава Европске уније. Манифестација обухвата такмичење деце основношколског и средњешколског узраста у соло певању, плесању и другим дисциплинама. Овом пројекту придружиле су се и Црна Гора и Македонија, а деца Ћићевца представљаће Македонију на овогодишњем такмичењу које ће бити одржано крајем јуна.

“”Македонија у ритму Европе”, захваљујући њеној екселенцији, амбасадорки Републике Македоније у Београду Вери Јовановској Типко и ми када смо разговарали, када је видела како функционише “Црна Гора у ритму Европе” одмах је сазвала хитан састанак и позвала делегацију “Србије у ритму Европе” и рекла шта она као амбасадор може да учини да “Македонија у ритму Европе” крене. Ми смо имали састанак и она је доста помогла, преко Министарства иностраних послова Републике Македоније упутила дописе, обавестила, имали смо састанке са двадесет градова и општина у Македонији и ево, од 01. септембра 2017. године “Македонија у ритму Европе” креће”, каже извршни директор пројекта “Србија у ритму Европе” Игор Карадаревић.

Музичко такмичење “Србија у ритму Европе”, у коме ће деца Ћићевца представљати Македонију, биће одржано 25. јуна у Сомбору, граду који је прошле године победио у овом такмичењу, а директан пренос обезбеђен је на Првој српској телевизији.

Извор: Општина Ћићевац

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x