Делегација Удружења Крушевљана у Београду посетила Крушевац

У Градској управи у Крушевцу данас је уприличен сусрет градоначелника овог града са сарадницима и делегацијом Удружења Крушевљана у Београду. Циљ овог састанка је обнављање и унапређење односа овог Удружења са завичајним градом.

На овом иницијалном састанку договорени су начелни правци будуће сарадње, а чланови Удружења имали су прилике да се током обиласка подсете знаменитости града, али и упознају са новинама реализованим током последњег периода.

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић упознао је присутне представнике Удружење Крушевљана са актуелном ситуацијом у Граду у свим областима: привреди, инфраструктури, заштити животне средине, култури, спорту… Он је рекао да је тренутно у реализацији или пред извршењем око 250 милиона евра инвестиција, док се ефекат у отварању нових радних места очекује наредне године.

Најзначајнија улагања, подсетио је, везана су за изградњу Постројења за пречишћавање отпадних вода, регионални систем водоснабдевања, санитарну депонију у Срњу, изградњу биоенергане, аеродрома “Росуље” и новог стамбено – пословног комплекса на локацији Старог аеродрома, али и долазак нових, страних инвеститора и амбициозне планове везане за изградњу спортских и туристичких капацитета. Илустративан је и податак да је током последње 3 године у целокупну инфраструктуру уложено око 7 милијарди динара. Да би све ове активности биле овако успешне, велики удео припада и доброј сарадњи републичке и локалне власти.

Чланови Удружења Крушевљана исказали су задовољство чувши овако импресивне резултате, понудивши стручну и кадровску помоћ у даљој афирмацији и реализацији планираних задатака.

Ово Удружење основано је далеке 1923. године и са поносом истичу да је први Крушевљанин у Београду деспот Стефан Лазаревић. Прошле године интензивирали су рад и окупљања, са циљем промоције града, очувања идентитета и јачање веза са свим Крушевљанима. Иначе, према подацима којима тренутно располажу, заједница “чарапана” у престоници броји чак око 37 000 људи. Тренутно су у потрази за адекватном локацијом у Београду која ће бити центар њиховог окупљања и где ће моћи у континуитету да се одржавају књижевни и ликовни програми, музичке вечери и разни други сусрети и презентације.

С обзиром да се јачање сарадње планира у свим областима, предложено је да се ради по секцијама или комисијама које ће окупљати људе према професионалном опредељењу.

Председник Удружења Крушевљана у Београду је Југослав Цветковић, који је истакао да је један од иницијатора сусрета и човек који је пружио максималну подршку обнављању рада Удружења, члан Председништва СНС Братислав Гашић.

“Бити Крушевљанин је стање духа, а не адреса из личне карте”, чуло се између осталог на данашњем састанку, на коме су договорени и први, наредни сурети: око 10. јуна у Београду и 28. у Крушевцу – на Видовдан, свети дан свих Крушевљана, ма где били…

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x